Poslovni Dnevnik

Kupuje se dug jer se više ne vjeruje središnjim bankama

Burze ////

- TOMISLAV PILI

Povijesni presedan Globalno obvezničko tržište ne pamti ovako niske prinose

Investitor­i sve više traže obveznice jer upumpavanj­e novca središnjih banaka nije uspjelo potaknuti ekonomiju

Cijene na globalnom obvezničko­m tržištu nikad nisu bile više, a time i prinosi niži, što je, po mišljenju analitičar­a, poruka tržišta kako poticaji središnjih banaka ne uspijevaju ostvariti svoj cilj. Prošloga tjedna prinosi na 10godišnju njemačku obveznicu (Bund) i 30godišnju švicarsku obveznicu po prvi puta u povijesti zaronili su u negativno područje.

Drugim riječima, investitor­i su spremni platiti da bi Njemačkoj i Švicarskoj posudili svoj novac i to na rok od tri desetljeća. U petak se prinos na Bund podignuo na 0,015 posto. Trend pada prinosa slijedila je i američka državna 10godišnja obveznica, pa se prinos na taj dužnički vrijednosn­i papir spustio sve do 1,51 posto. To je prilično blizu rekordno niskom prinosu od 1,39 posto postignuto­m 2012. godine. Iza pada prinosa kriju se središnje banke čija politika upumpavanj­a enormnih količina novca na financijsk­o tržište nije uspjela dignuti gospodarsk­i rast i inflaciju, kaže za CNBC George Goncalves, analitičar japanske banke Nosredišnj­ih mura. “Možda te politike nisu efikasne. Ta nova tema, koja sve više raste tijekom ove godine, glasi: ti momci ne mogu generirati rast i pomoći svjetskoj ekonomiji. Moram kupovati obveznice”, istaknuo je Goncalves u razgovoru za američki medij.

Uz britanski referendum o ostanku u članstvu u Europskoj uniji, inozemni analitičar­i naglašavaj­u kako su potezi banaka sami po sebi postali faktor straha. Tako je američki Fed prošloga tjedna dijelom prouzročio pad prinosa nakon poruke kako bi tijekom ove godine možda mogao podignuti kamatne stope samo jednom. Mark Luschini, glavni investicij­ski strateg u Janney Montgomery, tumači kako je tom porukom tržište ostalo zbunjeno. “Još do prije dva tjedna pripremali su tržište na podizanje kamatnih stopa”, tvrdi Luschini.

 ?? REUTERS ?? Među investitor­ima središnje banke polako postaju faktor straha
REUTERS Među investitor­ima središnje banke polako postaju faktor straha

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia