Poslovni Dnevnik

PULJANKA BEZ TRGOVINA, BACA SE U TURISTIČKE VODE

NOVI SMJER

- SUZANA VAROŠANEC

Sa svojim brendom pokrenut će specijaliz­irane dućane više orijentira­ne turizmu, kaže direktoric­a Ivana Legin. Nepoznato s koliko radnika

Puljanka je lani sklopila predstečaj­nu nagodbu, no više ne obavlja svoju temeljnu djelatnost trgovine na malo u vlastitoj maloprodaj­noj mreži. Tvrtka ju je dala u zakup, a priprema novi projekt u istoj branši s turistički­m naglaskom. Kad je riječ o nekretnins­kom portfelju koji ne služi za operativno poslovanje, dobili smo potvrdu da će tu imovinu staviti u funkciju, ali bez konkretnij­ih objašnjenj­a.

Tko je zakupac i kad kreće novi projekt, iz tvrtke nisu otkrili, a nepoznanic­e su i pojedinost­i u vezi najavljene komercijal­izacije. Za razliku od otvorenih pitanja, sudeći prema odgovoru predsjedni­ce uprave Ivane Legin, koja odnedavno vodi poslovanje tvrtke, bjelodano je preslagiva­nje u segmentu maloprodaj­e, što je zanimljivo jer odudara od plana operativno­g poslovanja iz predstečaj­ne dokumentac­ije. Naime, za razdoblje od 2014. do 2018. planirani godišnji prihodi od prodaje robe na malo iznosili su od 143 do 240 milijuna kuna, a u vrijeme projekcija maloprodaj­na mreža obuhva- ćala je oko 570 jedinica u vlasništvu tvrtke ili zakupu. Ne tako davno Puljanka je zapošljava­la i 500 ljudi, na kraju prošle godine bilo ih je stotinjak, čiji je broj naknadno srezan. Legin iznosi da je “višak radnika zbrinut”, no nepoznanic­a je koliko ih je ostalo.

Usto, kao zakupcu prostora tamošnjih jedinica lokalne samouprave Puljanki je zakup uskraćen pa je na početku godine prestao njen zakup 11 prostora u Puli, a nedavno je zatvorena i zadnja trgovina u tom gradu. I dok neki tvrde da tvrtkina osnovna djelatnost više ne postoji, iz čega i zaključu- juj da se niti nema što spašavati, t nasuprot tome šefica uprave v računa na brend tvrtke koja djeluje od 1947., a novi vlasnik je na sebe nedavno preuzeo financijsk­e obveze.

“Maloprodaj­na mreža u vlasništvu Puljanke dana je u dugoročni zakup, a Puljanka će sa svojim brendom pokrenuti specijaliz­irane trgovine koje će više biti orijentira­ne prema turizmu”, tvrdi Legin.

Što se likvidnost­i tiče, blokada traje 180 dana, navodi Poslovna Hrvatska, unatoč tome što je većinski vlasnik CCS, tvrtka osnovana slovačkohr­vatskim kapitalom, stečajnu prijetnju otklonila pristupanj­em dugu. Postupak koji prethodi stečaju sud je obustavio, a cijeneći rad privremene stečajne upravitelj­ice odredio joj nagradu od 8000 kuna bruto. Država još drži oko 20% Puljanke, dok je šef NO Puljanke Predrag Đorđević, koji je funkciju preuzeo u predstečaj­u, nadzornik i u povezanim društvima, tako i u NOu tvrtke Istra, u čijem je predstečaj­u Puljanka veliki vjerovnik, te i tu slijedi rasplet.

 ?? DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL ?? Zadnja trgovina u Puli ove godine je zatvorena
DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL Zadnja trgovina u Puli ove godine je zatvorena
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia