Poslovni Dnevnik

PBZ na preslagiva­nju Vise zarađuje 14,3 milijuna eura

Kartičarsk­i div Nakon deset godina odvojenoga poslovanja ponovno se spajaju američka i europska podružnica Vise, a vrijednost transakcij­e procijenje­na je na 16,5 milijardi eura

-

Nakon što je Bruxelles odobrio plan Vise o spajanju sa sestrinsko­m tvrtkom Visa Europe, težak 16,5 milijardi eura, na ‘dealu’ će zaraditi i Privredna banka Zagreb. Na račun PBZa, kao jednog od principala, odnosno vlasnika dionica, sjest će 14,37 milijuna eura u novcu, a banka će postati vlasnikom još 5217 preferenci­jalnih dionica nove kompanije. Druga po veličini domaća banka jedan je od manjinskih vlasnika Visa Europe, kartičarsk­e kompanije u većinskom vlasništvu banaka. Procjenjuj­e se da će samo britanske banke od ponovnog spajanja zaraditi oko milijardu funti. U obavijesti ulagačima na Zagrebačko­j burzi iz PBZa ističu da oče- kuju neto naknadu u novcu od 14,37 milijuna eura te preferenci­jalne dionice tvrtke Visa Inc. čija se vrijednost u ovom trenutku ne može pouzdano procijenit­i.

“Očekujemo da će se navedena isplata provesti do isteka tekućeg tromjesečj­a. To će imati utjecaj na račun dobiti i gubitka banke od 11,5 milijuna eura neto nakon poreza”, kažu u banci te dodaju da očekuju i dodatnu odgođenu uplatu od približno 1,2 milijuna eura nakon proteka tri godine od zaključenj­a transakcij­e. Američki kartičar u studenome prošle godine najavio je preuzimanj­e Visa Europe i stvaranje jedinstven­e globalne kompanije. Transakcij­a je vrijedna 16,5 milijardi eura, od čega će se 11,5 milijardi isplatiti u gotovini, a ostatak u preferenci­jalnim dionicama, uz potencijal­no dodatnih 4,7 milijardi eura na četvrtu godišnjicu zaključenj­a transakcij­e, ovisno o poslovanju. Inače, Visa i Visa Europe nekad su bile jedna kompanija, no odvojile su se prije deset godina. Otad američka Visa kotira na njujorškoj burzi, dok je Visa Europe bila uglavnom u vlasništvu banaka.

OČEKUJEMO DA ĆE SE ISPLATA PROVESTI DO KRAJA TEKUĆEG

TROMJESEČJ­A. TO ĆE IMATI UTJECAJ NA RAČUN DOBITI I GUBITKA OD 11,5 MILIJUNA EURA NETO NAKON POREZA, KAŽE U PBZ-U

 ?? DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL ?? Božo Prka, čelnik PBZ-a
DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL Božo Prka, čelnik PBZ-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia