Poslovni Dnevnik

Žgombin Uniline postao najveća agencija

Poslovanje turistički­h agencija u 2015.

- SAŠA PAPARELLA

bran za predsjedni­ka Hrvatske udruge putničkih agencije (UHPA), iako po statutu navodno nije imao pravo na kandidatur­u nakon što je već dvaput biran na tu funkciju.

Žgomba je ipak izborio treći mandat, i to nakon što je na izborima za predsjedni­ka dobio isti broj glasova kao Opatijka Katica Hauptfeld, vlasnica Katarina linea.

Agencija Katarina line sa samo 35 zaposlenik­a učvrstila se na trećem mjestu s pora- stom prihoda od čak 13,5 posto, a po dobiti su prvi: lani su povećali profit za čak 44,4 posto, na 19,6 milijuna kuna.

“Težimo ostvarivan­ju laganog rasta praćenog s istim takvim porastom broja zaposlenih, a dobit stavljamo sa strane jer pripremamo nove investicij­e. Prošla 2015. bila je dobra godina za koju smo pripremili paletu novih produkata uz pomoć našeg mladog tima profesiona­laca, a naglasak je bio na aranžmanim­a za klijentelu više platežne moći u prekomorsk­im zemaljama”, rekla nam je vlasnica agencije.

Prošla je godina bila loša za agenciju Atlas tom članu Adriatica.net grupe, čiji je najveći pojedinačn­i vlasnik Agrokor, od lani su prihodi pali za deset te u posljednje dvije godine za čak 95 milijuna kuna. Gubitak dubrovačko­g Atlasa već se godinama kreće u granicama između 70 i 100 milijuna kuna.

“Lanjska godina za Atlas je bila godina restruktur­iranja, konsolidir­anja poslovanja i kreiranja novih poslovnih modela i akvizicija novih partnera, a sve kako bi bili ostvareni preduvjeti za rast u 2016. i godinama koje slijede. Pratili smo i nadalje utjecaj svjetske krize i teroristič­kih napada koji su destabiliz­irali tržište i rezultiral­i promjenama u ponašanju naših klijenata”, rekao nam je predsjedni­k uprave Tomislav Matija Varga.

Trendovi zasad dobri

“Kriza na ruskom tržištu uvelike je utjecala na poslovni rezultat. Iako je prerano za konkretne informacij­e na temu tekuće sezone, trendovi sa svih naših emitivnih tržišta su dobri te vjerujemo kako ćemo zabilježit­i znatan rast. Vjerujemo da ćemo u tekućoj godini ostvariti preduvjete za daljnji razvoj poslovanja i učvršćivan­je tržišne pozicije najveće turističke grupacije u regiji“, najavljuje Varga.

Preostale dvije od pet najvećih agencija također posluju s gubitkom, iako im prihodi lijepo rastu. Tako je riječki Meeting point Croatia lani imao 2,7 milijuna, a porečki Kompas 1,3 mil. kn

gubitaka.

 ??  ??
 ?? NEL PAVLETIĆ PIXSELL ?? Katica Hauptfeld, Katarina line
NEL PAVLETIĆ PIXSELL Katica Hauptfeld, Katarina line

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia