Poslovni Dnevnik

Kina gradi luku na Dunavu kod Pančeva vrijednu 300 mil. $

-

U sklopu kineskog projekta Novi put svile vrijednog 900 milijardi dolara za Srbiju je izdvojena jedna i pol milijarda dolara

Kina je dosad u Srbiju uložila između 2,2 i 2,5 milijarde eura, a uskoro ta će se ta brojka znatno povećati. Posjet kineskog predsjedni­ka Xi Jinpinga Srbiji proteklog vikenda otvorio je mogućnosti novih kineskih ulaganja, prije svega u luku na Dunavu i dionicu ceste Surčin Obrenovac.

Projekt strateške luke u blizini mosta Mihajlo Pupin, koji povezuje Zemun i Borču, a izgradila ga je kineska kompanija CRBC, vrijedan je 300 milijuna dolara. U taj projekt za koji su Kinezi i ranije pokazivali zanimanje, uložit će velika kineska kompanija koja se bavi lučkim poslovima. Strateški je luka značajna zbog blizine mosta, ali i zbog posebne pogodnosti za transportn­i promet jer je u neposredno­j blizini planirana i izgradnja velike industrijs­ke zone.

Kineski predsednik Xi Jinping je prije tri godine predstavio ideju o Novom putu svile, a prošle godine je Kineska razvojna banka ocijenila da će projekti za izgradnju ekonomskog pojasa duž tog puta za 21. stoljeće vrijediti oko 900 milijardi dolara. Time bi se više nego trostruko skratilo vrijeme transporta kineske robe na tržište Europske unije. Upravo zato Kina investira u infrastruk­turu, mrežu luka i logističke centre, a zato je i kupila većinski udjel u najvećoj grčkoj luci Pirej.

U sklopu te strategije, krajem studenoga 2013. Kina je predstavil­a plan za poboljšanj­e suradnje sa zemljama središnjue i istočne Europe. Od tada je sa zemljama te regije Peking održao tri summita i dogovorio osnivanje investicij­skog fonda vrijednog 10 milijardi dolara. Na prošlogodi­šnjem summitu kineski predsjedni­k je najavio da bi fond za investicij­e u 16 zemalja središnje i istočne Europe mogao biti povećan na čak 100 milijardi dolara. U sklopu projekta Novi put svile za Srbiju je izdvojena jedna i pol milijarda dolara. U Srbiji (ali i u BiH) Kinezi su zainteresi­rani i za termoelekt­rane. Njihova najznačajn­ija investicij­a u Srbiji je TE Kostolac, u čiju bi modernizac­iju i proširenje trebalo uložiti gotovo milijardu eura. Usto, u travnju je potpisan i ugovor o kupovini srpskog gubitaša Željezare Smederevo, za koju, osim kineskog Hestila, nitko nije bio zainteresi­ran.

Navodno preveliko oslanjanje Srbije na Kinu, pojedini mediji bliski vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci vide kao jedan od razloga zategnutih odnosa sa Zapadom, kojem, tvrdi se, ne odgovara takvo pozicionir­anje Srbije na kineskom Novom putu svile.

 ?? FOTOLIA ?? Kinezi su nedavno kupili Željezaru Smederevo
FOTOLIA Kinezi su nedavno kupili Željezaru Smederevo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia