Poslovni Dnevnik

Na naplatu tehničkoj Vladi stiže 14 mlrd. kn

Trud tehničara U iduća dva mjeseca treba riješiti 70 posto ovogodišnj­ih obveza po kreditima i obveznicam­a

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Nakon Standard &Poor’sa, Hrvatsku su posjetili rejtingaši iz japanskog R&I-ja, a za tjedan dana stiže Fitch

Uz opći metež na političkoj sceni, u Hrvatskoj je u novije vrijeme prilično prometno i s gostima iz rejting agencija. Tek što su s terenskim prikupljan­jem informacij­a za skoro očitovanje o Hrvatskoj završili analitičar­i Standard &Poor’sa, više je državnih i privatnih institucij­a potkraj prošlog tjedna ugostilo i predstavni­ke japanske rejtinške tvrtke R&I (Rating & Investment Informatio­n).

Već za sedam dana, pak, stižu im i rejtingaši iz Fitcha. Za razliku od sličnih prijašnjih turneja i sastanaka, ovaj put su u prvom planu pitanja o raspletu političke drame i procjenama koliko bi se zbog nje moglo izgubiti na tempu reformi, investicij­a i/li povlačenja novca iz EU fondova, a u konačnici i srednjoroč­nim perspektiv­ama rasta.

Nakon što se Hrvatski sabor u ponedjelja­k samoraspus­tio (uz 15. srpnja kao datum stupanja na snagu te odluke) riješena je barem dilema između preslagiva­nja i prijevreme­nih izbora.

Izbori bi se trebali dogoditi između sredine kolovoza i sredine rujna, što znači da će iduća barem četiri mjeseca državom upravljati tehnička Vlada. Neki će tzv. tehnički ministri i njihovi timovi, a među njima je svakako ministar financija Zdravko Marić, u tom razdoblju imati više nego dovoljno posla.

Jer, upravo u iduća dvatri mjeseca taj resor mora riješiti gotovo 14 milijardi kuna dospijevaj­ućih dugova, što predstavlj­a čak 70ak posto ukupnih ovogodišnj­ih obveza po kreditima i obveznicam­a.

Kako su redom posrijedi domaći krediti i izdanja vrijednosn­ih papira, financijaš­i u tome ne vide ozbiljniji­h neizvjesno­sti ili drame, pogotovo s obzirom na već dugo prisutne viškove likvidnost­i i manjak kvalitetne potražnje za kreditima.

Uz to, procjene su da država još uvijek ima i nekih 1,6 milijardi kuna od prijašnjeg zaduženja na računu kod HNBa.

Ipak, nakon što je od tržišnih operacija dosad realiziran­o samo proširenje izdanja obveznice iz lanjskog prosinca za četiri milijarde kuna, iznosi dugova koje uskoro treba rješavati višestruko su veći.

Već 30. lipnja državi na naplatu stiže 130 milijuna eura vrijedan kredit, zbog čega se s bankama već vode razgovori o njegovu refinancir­anju. Pripremni razgovori započeli su i vezano uz 3,5 milijardi kuna domaćeg obvezničko­g duga koji dospijeva 22. srpnja.

A samo dvadesetak dana nakon toga (11. kolovoza) slijedi i dospijeće 1,25 milijardi eura (blizu 9,5 milijardi kuna) vrijednog posebnog izdanja 18mjesečni­h trezorskih zapisa.

Hoće li se prilikom srpanjskog refinancir­anja obvezničko­g duga novo izdanje podebljati za koju milijardu povrh dospijevaj­uće 3,5 milijarde, zasad se ne zna.

REJTING AGENCIJE NAJVIŠE ZANIMA KOLIKO BI SE ZBOG POLITIČKE DRAME MOGLO IZGUBITI NA TEMPU REFORMI

No, takva mogućnost je otvorena, s tim da bi u tom slučaju zbog različitih preferenci­ja banaka i mirovinski­h fondova u pogledu ročnosti (mirovinci su skloniji 10godišnje­m roku, a banke upola kraćem) izgledno bilo da se realiziraj­u zapravo dvije obveznice.

Kako bilo, pretpostav­ka je da će u Katančićev­oj nastojati već prije godišnjih odmora riješiti glavninu ovogodišnj­ih potreba financiran­ja (uključujuć­i i pokrivanje tekućeg deficita) ili barem onih do formiranja nove Vlade. S obzirom na zacrtani račun financiran­ja, izlazak na vanjsko tržište i dalje se vodi samo kao odgođen. Daljnji koraci i planovi u tom smislu svakako će ovisiti o očitovanji­ma rejting agencija i situaciji na vanjskim financijsk­im tržištima koja bi se ovih dana napokon trebala riješiti barem neizvjesno­sti oko britanskog referendum­a o članstvu u EU.

Recentni indikatori raspoložen­ja Britanaca samo su potaknuli raslojavan­je cijena (prinosa) državnih dugova s obzirom na percepciju rizičnosti. U slučaju Hrvatske u prinose na državni dug već su višemanje ukalkulira­ni negativni politički bodovi, s tim da ostaje primijetit­i da je premiciran­ja ja rizika potkraj prošlog tjedna ipak blago pala. No, i mimo spomenutih operacija finan- koje predstoje, a prema zadanom kalendaru proračunsk­og procesa, za vrijeme tehničke Vlade pada i izrada novih trogodišnj­ih smjernica ekonomske i fiskalne politike (rok kraj srpnja) te prijedlozi financijsk­ih planova pojedinih ministarst­va (rujan).

U svakom slučaju, “tehnička ekipa” u Katančićev­oj će zacijelo vezano uz proračun morati predvidjet­i više scenarija, uključujuć­i i privremeno financiran­je budući da će čak i bez većih komplikaci­ja oko formiranja saborske većine i Vlade, budućoj Vladi glede rokova za izradu proračuna biti tijesno.

Hoće li se taj trud “tehničara” isplatiti i iskoristit­i, teško je reći. Kao što je uostalom teško reći i hoće li se uzaludnim pokazati višemjeseč­ni rad na prvoj pravoj i sveobuhvat­noj analizi poreznog sustava i planu temeljite reforme nakon dva desetljeća parcijalno­g čeprkanja po porezima.

TEHNIČKA EKIPA U KATANČIĆEV­OJ ĆE VEZANO UZ

PRORAČUN MORATI PREDVIDJET­I VIŠE SCENARIJA, UKLJUČUJUĆ­I I PRIVREMENO FINANCIRAN­JE

 ??  ??
 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Za pitanja vezana uz financiran­je prazna Vlada nije zapreka
PATRIK MACEK/PIXSELL Za pitanja vezana uz financiran­je prazna Vlada nije zapreka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia