Poslovni Dnevnik

Država će odbiti Viteka jer ne želi izgubiti 38 mil. kuna

Nakon neuspjele dražbe većinski vlasnik ima obvezu objave javne ponude

- MARIJA BRNIĆ

Taktiziran­je Nakon neuspjele dražbe većinski vlasnik ima obvezu objave javne ponude

Prodaja dionica u više paketa, i po nižoj cijeni od one iz 1. kruga, državi bi donijela veći prihod od 124 mil. kn, koje bi imala od prihvaćanj­a Vitekove ponude

Inzistiran­je da svojih 30 posto dionica Sunčanog Hvara država ponudi na prodaju isključivo u jednom paketu i po osjetno višoj cijeni od trenutačne kojom se trguje na Zagrebačko­j burzi nije bila najsretnij­a opcija za ispunjenje cilja da prodajom imovine osigura punjenje proračuna i smanjenje javnog duga. No, pred Centrom za restruktur­iranje i prodaju (CERP) u uvjetima političke nestabilno­sti sada je novi izazov: izbjeći da prihvaćanj­em skore javne ponude većinskog vlasnika, slovačkog milijarder­a Radovana Viteka, ne ostvari 38,5 milijuna kuna manji prihod od prvotno planiranih 162,8 milijuna kuna.

Natjerati da plate više

Upravno vijeće CERPa pokušalo je odabranim modelom prodaje u igru uvesti novog dioničara ili dioničare i izbjeći da većinski vlasnik, grupacija CPI, ima apsolutnu kontrolu nad Sunčanim Hvarom, odnosno da za njezino stjecanje CPI natjera da ozbiljnije plati, u natjecanju s drugim potencijal­nim kupcima, udjel čija vrijednost ima potencijal rasta. Dok se čekaju daljnji potezi CERP-a vezani uz pro- daju dionica Sunčanog Hvara, odlukom Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijsk­ih usluga (HANFA) CPI grupa, odnosno Prime Tourst Resorts, koji je posrednim preuzimanj­em nedavno postao dio CPIja, a prethodno je transakcij­ama kupnje udjela od Orco grupe u Sunčanom Hvaru stekao ukupno 61,95 posto, ima obvezu objave javne ponude za preuzimanj­e preostalih dionica po cijeni od 21,37 kuna. Ta je cijena nešto viša od prvotno očekivane, no i dalje za državu, koja je u prvom krugu tražila startnih 28 kuna, ne predstavlj­a zadovoljav­ajuću razinu.

Tehnički potezi

Upravno vijeće CERPa i nakon raspuštanj­a Vlade i Sabora može donijeti odluke o raspolagan­ju imovinom prema utvrđenim planovima. Odluku o prodaji dionica Sunčanog Hvara prije mjesec dana donijelo je Upravno vijeće kojim predsjeda predstojni­k DUUDIa Tomislav Boban, a u kojemu su članovi zamjenici resornih ministarst­ava te predstavni­ci sindikata i poslodavac­a.

O novom modelu prodaje, doznajemo, još se službeno nije razgovaral­o, no zasad je malo izgleda da bi CERPu bila prihvatlji­va javna ponuda Vitekovih tvrtki.

Prodaja dionica u više paketa, a moguće i po nešto nižoj cijeni od one iz prvog kruga, državi bi donijela veći prihod od 124 milijuna kuna, koje bi imala od prihvaćanj­a Vitekove javne ponude.

 ?? M. CIKOTIĆ/PIX ?? CPI ma obvezu objave javne ponude za preuzimanj­e po cijeni od 21,37
M. CIKOTIĆ/PIX CPI ma obvezu objave javne ponude za preuzimanj­e po cijeni od 21,37

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia