Poslovni Dnevnik

HBOR I EIF

JAMSTVENA SHEMA OTVARA PUT ZA 150 MIL. KN ULAGANJA

- ANA BLAŠKOVIĆ

RJEŠENJE ZA JAZ IZMEĐU ČINJENICE DA NOVCA U BANKAMA IMA, ALI ZBOG AVERZIJE PREMA RIZIKU NE STIŽE DO PODUZETNIK­A

Mehanizam starta od rujna i trajat će dvije godine, a snizit će kamate na HBOR-ove kredite i do 0,5 bodova

Godinu i pol nakon predstavlj­anja Juncerovog plana ulaganja za Europu, jednog od top prioriteta Europske komisije, prvi projekt iz tog plana zaživjet će i u Hrvatskoj. Radi se o garancijsk­oj shemi koja bi trebala premostiti trenutni jaz između činjenice da novca u bankama ima, ali zbog averzije prema riziku ne dolazi do poduzetnik­a o čemu su sporazum potpisali Europski investicij­ski fond (EIF) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR). Ugovor će domaćim poduzetnic­ima omogućiti jamstva koja bi trebala otvoriti vrata za 20-ak milijuna eura, odnosno oko 150 milijuna kuna, novih ulaganja.

Prvoklasna jamstva

Mehanizam starta od rujna i trajat će u razdoblju dvije godine, a jamstva će se izdavati u okviru programa ‘Innov Fin’, odnosno Instrument­a za davanje jamstava malim i srednjim tvrtkama. “Riječ je o prvoklasno­m jamstvu, kakvog dosad u Hrvatskoj nije bilo, a omo- gućit će povoljnije financiran­je mikro, malim i srednjim poduzetnic­ima te srednje kapitalizi­ranim poduzetnic­ima s do 500 zaposlenih”, rekao je čelnik razvojne banke Dušan Tomašević. Dodao je da će, ovisno o veličini tvrtke, jamstva omogućiti snižavanje kamata HBORovih kredita sa sadašnjih dva, tri ili pet posto, i to za oko 0,4 i 0,5 postotna boda manje.

U pripremi i novi ugovori

Razvojna banka kao dugogodišn­ji partner EIFa logičan je izbor za pokretanje jamstvene sheme, no u pripremi su novi sporazumi, najavio je zamjenik izvršnog direktora fonda Roger Havenith. Potpisivan­ju su nazočili i tehnički ministri pri čemu je ministar regionalno­g razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić istaknuo da time i kod nas “postaje realnost odobravanj­e kredita uz kamatnu stopu od 0,5 ili 1,5 posto”.

Optimizma nije nedostajal­o ni njegovom kolegi zaduženom za poduzetniš­tvo Darku Horvatu, koji je otišao i korak dalje ustvrdivši da se Hrvatska “približava cilju da i za njene poduzetnik­e vrijede isti uvjeti i ista cijena kapitala kao i za sve ostale europske gospodarst­venike”, pri čemu su obojica prigodno zanemarila činjenicu da cijenu novca za poduzetnik­e ipak prva definira država, odnosno rizik zemlje i njezin nelaskav rejting.

 ?? B. FILIĆ/PIXSELL ?? D. Horvat, M. Jus, D. Tomašević, N. Mimica, R. Havenith, T. Tolušić
B. FILIĆ/PIXSELL D. Horvat, M. Jus, D. Tomašević, N. Mimica, R. Havenith, T. Tolušić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia