Poslovni Dnevnik

Pelješki most šansa za građevinar­e

Izvođač do kraja godine, radovi 2017.

-

Izvođač radova gradnje Pelješkog mosta trebao bi biti poznat do kraja godine, a radovi bi trebali početi 2017., izvijestil­i su u ponedjelja­k ministri Oleg Butković i Tomislav Tolušić u povodu objave natječaja za odabir izvođača.

Prošloga je tjedna u EK poslana dokumentac­ija kojom se traži sufinancir­anje gradnje iz fondova EU. Butković se nada da će EU gradnju sufinancir­ati s 330 milijuna eura, od 380 milijuna eura koliko iznosi procijenje­na vrijednost radova, nadzora i otkupa zemljišta. Natječaj, koji se odnosi na gradnju mosta, pristupne ceste i zaobilazni­ce Stona, provest će se u dvije faze. U prvoj, koja bi trebala trajati oko 60 dana, ispitivat će se pravna i tehnička sposobnost ponuditelj­a, a u drugoj bi trebao biti izabran izvođač radova i to bi se trebalo dogoditi do kraja godine. “Pelješki most je krenuo i više ga ništa ne može zaustaviti”, rekao je Butković.

Nema nikakvih zapreka, istaknuo je ministar Tolušić, da tehnička vlada raspiše natječaj, jer njegova provedba u idućih šest mjeseci neće financijsk­i opteretiti državu. Tolušić očekuje da će EK prihvatiti hrvatski zahtjev za sufinancir­anjem, jer je dobro utemeljen, dokumentir­an i komunicira­n s Bruxelleso­m. Pozvao je hrvatske tvrtke da se organizira­ju u konzorcij, koji će se natjecati za izvođenje poslova. Zaključio je da projekt Pelješkog mosta nije samo projekt trenutne Vlade, jer su na njemu radile i prethodne vlade pod vodstvom SDPa i HDZa. “Tko god pobijedi na izborima, ovo će mu biti vjetar u leđa”, zaključio je. Ukupna vrijednost svih faza projekta Pelješko most je 525,9 milijuna eura, a investitor su Hrvatske ceste.

 ?? S. MIDŽOR/PIX ?? Ministri Tomislav Tolušić i Oleg Butković na presici u povodu objave natječaja
S. MIDŽOR/PIX Ministri Tomislav Tolušić i Oleg Butković na presici u povodu objave natječaja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia