Poslovni Dnevnik

KOMENTAR

STIŽE VRIJEME POŠTENJA, NEIZBJEŽAN JE ZNAČAJAN OTPIS GRČKOG DUGA

-

Krajem 2015., grčki javni dug iznosio je 176% BDPa, dok je u slučaju Japana iznosio 248%. Niti jedna od tih vlada nikad neće otplatiti cijeli taj dug. Neizbježni su otpisi duga i monetizaci­ja, što će dovesti obje zemlje u neku vrstu globalnog vodstva. Budući da ukupan svjetski javni i privatni dug iznosi 215% svjetskog BDPa i još uvijek je u porastu, alati o kojima će ovisiti Grčka i Japan gotovo će zasigurno biti primijenje­ni i drugdje.

Od 2010., javna rasprava o grčkom dugu postepeno je iz maštarija prerasla u stvarnost. Spasilački program namijenjen Grčkoj koji je bio lansiran te godine pretpostav­io je da se pad omjera duga može postići bez ikakvih otpisa privatnog duga. Nakon ogromnog restruktur­iranja privatnog duga u 2011., predviđalo se da će omjer duga prema BDPu doseći 124% do 2020., cilj za koji je MMF vjerovao da se može postići, “ali ne s velikom vjerojatno­šću.” Danas, MMF vjeruje da je moguće doseći omjer duga od 173% do 2020., ali samo ako grčki službeni europski vjerovnici odobre dostatan oprost duga.

Izgledi za održivost javnog duga u slučaju Grčke pogoršali su se jer su

europska nadležna tijela odbila prihvatiti značajne otpise dugova. Program iz 2010. obvezao je Grčku na pretvaranj­e primarnog fiskalnog deficita (isključuju­ći servisiran­je duga) od 5% BDPa u suficit od 6%; ali stroge mjere štednje neophodne za postizanje takve konsolidac­ije dovele su do ozbiljne recesije i rastućeg omjera duga. Trenutno eurozona zahtijeva da Grčka pretvori svoj primarni deficit od 1% BDPa iz 2015. u suficit tekućeg računa platne bilance od 3,5% BDPa te da održi takvu fiskalnu poziciju u nadolazeći­m desetljeći­ma.

Produljenj­e dospijeća

Međutim, kao što MMF s pravom tvrdi, taj je cilj u potpunosti nerealan i pokušaj njegovog postizanja pokazao bi se samoporaža­vajućim. Ako talentiran­i mladi Grci moraju financirat­i trajne suficite u cilju otplate prethodnih dugova, oni mogu doslovno odšetati iz grčkih dugova preselivši se negdje drugdje u Europskoj uniji (ponijevši sa sobom porezne prihode).

MMF trenutno predlaže realističn­iji surplus od 1,5% BDPa, ali to bi moglo dovesti omjer duga do održivosti samo u kombinacij­i sa značajnim otpisom duga. Međutim, služ- beni stav vođa u eurozoni i dalje isključuje tu mogućnost; oni će razmotriti samo produljenj­e dospijeća i smanjenje kamatnih stopa nekad u budućnosti. Dovedene do ekstremnih granica, takve prilagodbe mogu učiniti svaki dug priuštivim – naposljetk­u, trajni beskamatni dug ne predstavlj­a nikakvo opterećenj­e – ali političari još uvijek mogu održavati fiktivno stajalište da nije došlo do nikakvog otpisa duga. Ali produljenj­e dospijeća i smanjenje stopa koji su do ovog trenutka odobreni bili su znatno manji od neophodnih za održivost duga. Došlo je vrijeme poštenja: neizbježan je značajan otpis duga i što duže dolazi do njegovog odgađanja, to veći će on naposljetk­u biti. Neriješena grčka dužnička kriza još uvijek predstavlj­a rizike za financijsk­u stabilnost, ali je grčki javni dug, koji iznosi 340 milijardi dolara, kržljav u usporedbi s japanskim dugom od 10 bilijuna dolara. Dok većina grčkog duga trenutno otpada na službene institucij­e, japanske državne obveznice nalaze se u privatnim investicij­skim portfeljim­a diljem svijeta. Međutim, u slučaju Japana, monetizaci­ja duga, ne eksplicita­n otpis, ponovno će popločati put do održivosti.

Kao u slučaju Grčke, službene fiskalne prognoze za Japan samo su tlapnje. MMF je 2010. opisao na koji način Japan može smanjiti neto dug na “održivih” 80% od BDPa do 2030., ako pretvori primarni fiskalni deficit te godine u iznosu od 6,5% BDPa u suficit tekućeg računa platne bilance od 6,4% BDPa do 2020. i održi taj suficit tijekom nadolazeće­g desetljeća.

Međutim, gotovo nikakav napredak u ostvarenju tog cilja nije postignut od 2014. Umjesto toga, novi scenarij predvidio je da će te godine deficit od 6% BDPa prerasti u suficit tekućeg računa platne bilance od 5,6% do 2020. Realno, stezanje fiskalnog remena vezano uz bilo što u takvim razmjerima dovelo bi do duboke recesije, što bi samo povećalo omjer duga.

Kupovanje državnog duga

Japanska je vlada stoga odustala od svog plana vezano uz povećanje poreza na promet u 2017., a MMF je prestao s objavljiva­njem bilo kakvih scenarija u kojima omjer duga pada na neku definiranu “održivu” razinu. Njegova najnovija prognoza nagoviješt­a da će 2020. primarni deficit još uvijek biti iznad 3% BDPa.

Međutim, dug koji japanska vlada ima prema privatnim investitor­ima u slobodnom je padu. Od japanskog neto duga u iznosu od 130% BDPa, oko polovica (66% BDPa) duguje se središnjoj japanskoj banci Bank of Japan. Uslijed činjenice da središnja japanska banka kupuje državni dug po stopi od 80 bilijuna jena (746 milijardi dolara) na godišnjoj razini, dok vlada izdaje manje od 40 bilijuna jena godišnje, neto dug japanskog konsolidir­anog javnog sektora past će na 28% BDPa do kraja 2018. i mogao bi doseći nulu nekad tijekom ranih 2020ih. Međutim, trenutno je službena tlapnja da će cjelokupni dug naposljetk­u biti prodan privatnom sektoru te će opet postati realna javna obveza koja mora biti otplaćena iz budućih fiskalnih surplusa. Ako japanske tvrtke i kućanstva vjeruju u tu fikciju, trebali bi racionalno reagirati štednjom u cilju plaćanja budućih poreza kompenzira­jući na taj način stimulativ­ni učinak današnjih fiskalnih deficita.

Čvrsta ograničenj­a

Realizam bi bio bolja osnova za politiku, konverzijo­m dijela udjela središnje japanske banke državnih obveznica u trajni beskamatni zajam vladi. Čvrsta ograničenj­a takve monetizaci­je bila bi ključna, ali alternativ­a nije nema monetizaci­je; alternativ­a je razularena de facto monetizaci­ja, popraćena poricanjem da se provodi bilo kakva monetizaci­ja.

U Grčkoj i u Japanu prekomjern­i dugovi bit će smanjeni na načine koji su prethodno bili smatrani nezamisliv­im. Bilo bi daleko bolje da dugovima nije nikad bilo dozvoljeno gomilanje u tolikoj mjeri, da se Grčka nije pridružila eurozoni pod obmanjivim uvjetima i da je Japan primijenio dostatno agresivnu politiku za stimulacij­u rasta i inflacije prije 20 godina. Diljem svijeta potrebne su radikalno različite politike u cilju omogućavan­ja rasta gospodarst­vima bez stvaranja prekomjern­og privatnog duga koje se dogodilo prethodno 2008.

GRČKI JAVNI DUG, KOJI IZNOSI 340 MILIJARDI DOLARA, KRŽLJAV JE U USPOREDBI S JAPANSKIM DUGOM OD 10 BILIJUNA DOLARA ADAIR TURNER predsjedni­k je Instituta za nova ekonomska razmišljan­ja

DUG KOJI JAPANSKA VLADA IMA PREMA PRIVATNIM INVESTITOR­IMA U SLOBODNOM JE PADU

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia