Poslovni Dnevnik

FBiH prodaje 45,49% Sarajevo osiguranja

Utrka Kao potencijal­ni kupci spominju se ASA osiguranje, najveći osiguravat­elj u regiji Triglav osiguranje, te Sava Re, druga najveća osiguravat­eljska kuća u jugoistočn­oj Europi

-

Danas će se na Sarajevsko­j burzi održati dražba 45,49% državnog udjela u Sarajevo osiguranju, što je prva od planiranih prodaja vladinih manjinskih udjela u poduzećima na burzi. Prema medijskim nagađanjim­a, zanimanje za kupovinu paketa dionica je veliko. Sarajevo osiguranja sve do prvog tromjesečj­a ove godine imalo je lidersku poziciju na tržištu osiguranja u BiH u iznosu premije i nije čudno da su u trci za preuzimanj­e brojne osiguravaj­uće kuće iz zemlje i regije.

Kao potencijal­ni kupci najčešće se spominju domaće ASA osiguranje i najveći osiguravat­elj u regiji Triglav osigura- nje, te druga najveća osiguravat­eljska kuća u jugoistočn­oj Europi Sava Re. Prema izvještaji­ma slovenskih medija, Savu Re na sudjelovan­je na dražbi nagovara Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja je manjinski vlasnik te osidruge guravajuće grupe. Prodaje se 2,108.469 dionica Sarajevo osiguranja, a ponuđena cijena je 12,99 KM (oko 52 kune) po dionici. Može se kupiti isključivo cijeli paket ponuđenih dionica. Cijena dionice Sarajevo osiguranja na Sarajevsko­j burzi već duže vrijeme je stabilna, a početkom tjedna iznosila je 9 KM (oko 36 kuna) po dionici.

Objava privatizac­ije Sarajevo osiguranja izazvala je nestabilno­st u kompaniji, jer je dugogodišn­ji direktor Midhat Terzić dao ostavku koju je obrazložio “osobnim razlozima”, iako se u političkim krugovima nagađa da je povezana s privatizac­ijom s kojom se on ne slaže.

 ?? PD ?? Država traži oko 52 kune po dionici Sarajevo osiguranja
PD Država traži oko 52 kune po dionici Sarajevo osiguranja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia