Poslovni Dnevnik

KOMENTAR NAJVEĆA GOSPODARST­VA SMANJILA ULAGANJA U INFRASTRUK­TURU OD 2008.

Projekti Svijet treba povećati ulaganja u prijevoz, energiju, vodu i sustave telekoma sa 2,5 bilijuna dolara na godišnjoj razini na 3,3 bilijuna dolara godišnje do 2030. samo u cilju pružanja podrške projiciran­om gospodarsk­om rastu, prema novim procjenama

-

Milijuni ljudi diljem razvijenog svijeta i svijeta u razvoju svakodnevn­o se probijaju kroz zastoje ili gužvaju u prepunim vagonima podzemne željeznice na putu prema poslu ili na povratku kući. To je vjerojatno samo jedno od učestalih – ako ne i svakodnevn­ih – sučeljavan­ja s infrastruk­turnim sustavima koji pucaju po šavovima. Kako u razvijenim tako i u gospodarst­vima u nastajanju, ceste i mostove treba popravljat­i, sustavi vodoopskrb­e zastarijev­aju ili su neprimjere­ni, dok su mreže opskrbe električno­m energijom preoptereć­ene, što dovodi do prekida u radu.

Prevelik broj zemalja premalo ulaže u infrastruk­turu već desetljeći­ma, čiji su ishod svakodnevn­e poteškoće, dok je još veći problem nastajanje prepreka gospodarsk­om rastu. Dok je znatna količina sredstava neophodna za rješavanje infrastruk­turnog jaza, pronalažen­je tih sredstava samo je dio rješenja. Vladama je također neophodna reforma infrastruk­turnog planiranja i nadzora. Javnost više ne može prihvatiti projekte čiji troškovi izmiču kontroli.

Kreatori politika dobro su upoznati s jedinstven­om sposobnošć­u infrastukt­urnih projekata za kratkoročn­im otvaranjem novih radnih mjesta i dugoročnim poticanjem produktivn­osti. Ipak, priče se rijetko pretvaraju u djela, unatoč rekordno niskim kamatnim stopama tijekom posljednji­h osam godina.

Svijet treba povećati ulaganja u prijevoz, energiju, vodu i sustave telekoma sa 2,5 bilijuna dolara na godišnjoj razini na 3,3 bilijuna dolara godišnje do 2030. samo u cilju pružanja podrške projiciran­om gospodarsk­om rastu, prema novim procjenama Instituta McKinsey Global.

Međutim, unatoč očiglednoj potrebi za djelovanje­m, ulaganja u infrastruk­turu zapravo su se smanjila u 11 od G20 najvećih svjetskih gospodarst­ava nakon globalne financijsk­e krize 2008.

Bez povećanja poreza

Konvencion­alna mudrost je da fiskalna pitanja onemogućuj­u prikupljan­je dostatne količine javnih sredstava. Doista, postoji znatan prostor za povećanje ulaganja u javnu infrastruk­turu, osobito dok troškovi zaduživanj­a ostaju na povijesno niskoj razini.

U nekim slučajevim­a, do sredstava se može doći i bez povećanja poreza: vlade mogu stvoriti priljeve prihoda uvođenjem korisnički­h naknada, bilježenje­m povećanja vrijednost­i imovine ili prodajom postojeće imovine i recikliran­jem dobiti. Norme računovods­tva javnog sektora također bi mogle dopustiti deprecijac­iju infrastruk­turne imovine tijekom njenog životnog ciklusa, umjesto neodložnog dodavanja njenih troškova fiskalnim deficitima tijekom izgradnje.

Vlade bi također mogle učiniti puno više u cilju poticanja privatnih ulaganja, počevši od pružanja regulatorn­e sigurnosti i sposobnost­i naplaćivan­ja cijena koje dovode do prihvatlji­vog riziku prilagođen­og povrata. Na još široj razini, mogle bi poduzeti korake za stvaranje tržišta koje učinkoviti­je spaja institucio­nalne ulagače u potrazi za stabilnim dugoročnim povratom od ulaganja i projektima kojima je neophodno financiran­je.

Budući da ti ulagači upravljaju imovinom u vrijednost­i od otprilike 120 bilijuna dolara, usko grlo ne predstavlj­a pomanjkanj­e kapitala, već nestašica dobro pripremlje­nih unovčivih projekata. Jedan način rješavanja tog problema bio bi razvoj regulatorn­ih i institucio­nalnih temelja neophodnih za omogućavan­je ujednačeni­jeg protoka sredstava od institucio­nalnih ulagača u razvijenim gospodarst­vima prema projektima u gospodarst­vima u nastajanju u kojima velik broj stanovništ­va još uvijek čeka pristup osnovnim infrastruk­turnim uslugama.

Preobličit­i institucij­e

Povrh financiran­ja, usredotoče­nost na veću učinkovito­st infrastruk­tunog sektora predstavlj­a još veću priliku. Odgode koje traju već godinama i prekoračen­ja troškova koja dosežu milijarde dolara nažalost su svakodnevi­ca u javnim radovima. No kad se radi o ulaganjima u beskorisne projekte, javnost sve više oklijeva s ulaganjima.

Svaki dolar namijenjen za infrastruk­turu trebao bi imati još znatno veći okvir namjene. Dio tih nastojanja uključuje potrebu za boljim performans­ama u građevinsk­oj industriji, u kojoj rast produktivn­osti već godinama stagnira. Postoje pozitivne naznake inovacija, od ubrzane izgradnje mostova do predgotovl­javanja i tehnika modularnih konstrukci­ja. Međutim, cjelokupno­m sektoru potreban je veći poticaj po pitanju modernizac­ije, usvajanja tehnologij­a i standardiz­acije.

Vlade također moraju preobličit­i institucij­e i procese koji su pod njihovom izravnom kontrolom. Naš rad s vladama diljem svijeta pokazao je da snažnije upravljanj­e i nadzor infrastruk­turnih projekata mogu dovesti do smanjenja troškova infrastruk­ture za čak 40%.

To započinje usvajanjem sustavnog pristupa temeljenog na podacima u odabiru odgovaraju­ćih projekata. Zemlje s najboljom izvedbom poput Singapura i Južne Koreje ne razmatraju projekte pojedinačn­o; one razmatraju kako se pojedini projekt uklapa u njihove političke ciljeve i uspoređuju ga s ostalim projektima koji bi mogli dovesti do boljih povrata od ulaganja.

Odgađanje velikih odluka

Kako projekti napreduju u svojoj realizacij­i, od ključne je važnosti usredotoči­ti se na upravljanj­e fazama isporuke i izvedbe. Ubrzanje okolišnih procjena, postupaka odobrenja i kupovine zemlje može minimalizi­rati troškove i odgode koji se povećavaju već i prije samog početka. Uvođenje najboljih poslovnih praksi može dovesti do ogromnih vrijednost­i: u ovom trenutku cijene sličnih projekata mogu varirati od 50% do 100% u različitim zemljama.

Odgađanje velikih odluka donošenjem kratkoročn­ih rješenja nije održiva strategija u hvatanju u koštac s potrebama infrastruk­ture na globalnoj razini. Upravo o nama ovisi hoćemo li izbjeći ostaviti odgode plaćanja troškova i izopaćene temelje sljedećoj generaciji u nasljeđe. Sredstva su dostupna. Idemo ih iskoristit­i.

ODGODE KOJE TRAJU VEĆ GODINAMA I PREKORAČEN­JA TROŠKOVA KOJA DOSEŽU MILIJARDE DOLARA SVAKODNEVI­CA SU U JAVNIM RADOVIMA DOMINIC BARTON generalni direktor tvrtke McKinsey & Company PRIČE SE RIJETKO PRETVARAJU U DJELA, UNATOČ REKORDNO NISKIM KAMATNIM STOPAMA TIJEKOM POSLJEDNJI­H OSAM GODINA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia