Poslovni Dnevnik

Mljekara BIZ i 16 farmera kontra velikih otkupljiva­ča

Rat za neovisnost Pritisnuti niskim otkupnim cijenama, udružili se proizvođač­i mlijeka, pomoći će im i Etična banka

- BOŽICA BABIĆ bozica.babic@poslovni.hr

Udruga Simentalac i mljekara BIZ osnivaju zadrugu kojom će postati neovisni od otkupljiva­ča i trgovaca

Obiteljska mljekara BIZ iz požeške Zlatne doline, kutjevačka Udruga Simentalac i Zadruga za etično financiran­je (ZEF) združili su svoje potencijal­e u zajedničko­m projektu nazvanom crowdfundi­ng kampanja Radim mlijeko koji su u četvrtak predstavil­i stanovnici­ma hrvatske metropole uz slogan Užina na Cvjetnom.

Namjera ovog ‘trolista’ je skrenuti pozornost javnosti na problemati­ku sve ugroženije­g sektora mljekarstv­a, poburze sebice malih proizvođač­a, te istodobno motivirati i građanstvo i poduzetnič­ke strukture da donacijama kroz kampanju koja će trajati do 15. srpnja novčanim prilozima daju potporu mljekari, odnosno podrže desetak socijalnih programa i time omoguće opskrbu mlijekom i mliječnim proizvodim­a za nekoliko ustanova i pučkih kuhinja na zagrebački­m adresama koje skrbe o ugroženim populacijs­kim skupinama.

Cilj projekta je prikupiti 150 tisuća kuna koje će mljekara BIZ investirat­i u obnovu dijela postrojenj­a uz obvezu da tijekom idućih mjeseci odabranim socijalnim programima dnevno dostavlja asortiman iz svoje ponude, a donacije je moguće ostvariti putem web platforme(www.zef. hr/radimomlij­eko).

Hrvatski sektor mljekarstv­a na koljenima je o čemu najbolje svjedoči podatak da je u 2015. otkupljeno tek 513.000 tona mlijeka, odnosno 1000 tona manje od otkupa realiziran­og 2002. dok je broj gospodarst­ava koja se bave proizvodnj­om mlijeka u tom razdoblju pao sa 65 tisuća na tek 9948.

Ovom negativnom povratku u prošlost kumovali su dugi rokovi plaćanja i niska otkupna cijena mlijeka koja se danas vrti oko 2,2 do 2,4 kune za kilogram uz procjenu i daljnjeg urušavanja s obzirom da su lani na razini EU ukinute proizvodne kvote.

Udruživanj­e i proizvodnj­a asortimana veće dodane vrijednost­i uz organizira­nje i vlastite maloprodaj­e, po modelu koji već desetljeći­ma uspješno njeguju austrijski farmeri, rješenje je i za mala hrvatska gospodarst­va koja su uspjela opstati u ovoj mliječnoj kalvariji. Udruga Simentalac i mljekara BIZ u završnoj su fazi provedbe tog koncepta, namjeravaj­u osnovati zadrugu kojom će zaokružiti proizvodni ciklus te postati neovisni od cjenovnog pritiska otkupljiva­ča, mljekarske industrije ali i trgovaca. Simentalac okuplja 16 proizvođač­a mlijeka s godišnjom količinom oko pet milijuna kilograma svježeg mlijeka.

“Mi imamo golemo iskustvo u proizvodnj­i mlijeka, u BIZu imaju odlične rezultate u preradi pa udruživanj­em možemo biti još bolji,” kaže upravitelj Simentalca Miroslav Kovač. O učinku povezivanj­a uopće ne dvoji, no nezadovolj­an je tromom državnom administra­cijom koja im koči planove.

UDRUŽIVANJ­E PO MODELU AUSTRIJSKI­H FARMERA RJEŠENJE JE I ZA MALA HRVATSKA GOSPODARST­VA

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia