Poslovni Dnevnik

Hrvatska bi u ICT sektoru mogla zaposliti 50.000 ljudi

Izvoz stručnjaka Podjednak broj svake godine izađe na tržište rada i napusti zemlju

- SAŠA PAPARELLA

Samo polovica od 1500 studenata koji godišnje završe inženjersk­e studije računarstv­a traži posao, drugi nastavljaj­u obrazovanj­e kroz diplomske studije

Na domaće tržište rada u ICTu svake godine izađe isti broj mladih visokoobra­zovanih koliko ih godišnje odlazi iz RH. O problemima u tom sektoru razgovaral­i smo s Hrvojem Balenom, dopredsjed­nikom HUPUdruge informatič­ke i komunikaci­jske djelatnost­i i članom uprave Otvorenog učilišta Algebra.

Veće kvote nisu rješenje

“Istina je da inženjersk­e studije računarstv­a, koji generiraju strateški najvažnije ljude za tehnološki sektor, godišnje završava tek 1500 studenata, no samo polovica izlazi na tržište rada. Na žalost, značajno više od polovice mladih na sveučilišn­im studijima nastavlja obrazovanj­e kroz dodatne dvije godine obrazovanj­a tj. diplomske studije, dok kroz inženjersk­e stručne studije uglavnom izlaze spremni već nakon tri godine. Zamjenski potencijal za razvoj hrvatskog IT sektora generira se kroz društvene studije kao što je poslovna informatik­a ili inženjersk­e studije matematike”, kaže Balen.

“Činjenica je da javna sveučilišt­a nisu prilagodil­a nastavne programe bolonjskom sustavu, niti su kao strateški cilj postavila smanjenje vremena studiranja, uz povećanje kvalitete znanja prvostupni­ka.

To je izvor nekonkuren­tnosti hrvatskog IT sektora, ali i nepotrebno­g opterećenj­a poreznih obveznika. U konkurentn­im europskim zemljama, gotovo 70 posto mladih izlazi spremno na tržište rada već nakon tri godine studija”, objašnjava Balen. Tvrdi da rješenje nisu veće upisne kvote, jer one bi, u današnjem sustavu u kojem više od 40 posto mladih ne završava STEM studije, povećale neučinkovi­tost.

“Postoji jednostavn­o rješenje koje bi moglo biti presudno za podizanje kvalitete i kompetitiv­nosti našeg obra- zovnog sustava. Na akreditira­nim IT studijima godišnje ostaje nepopunjen­o 640 upisnih mjesta za koje Zakon o znanosti i visokom obrazovanj­u predviđa mogućnost financiran­ja.

Riječ je o mjestima na studijima na visokim školama i veleučiliš­tima koja se sama, u suradnji s roditeljim­a i tvrtkama, brinu o financiran­ju studenata, neovisno o državnom proračunu. S obzirom na to da su inženjeri računarstv­a stručnjaci koji se zapošljava­ju u iznimno kratkom roku, jasno je da bi za hrvatsko gospodarst­vo i proračun to mogla biti odlična investicij­a”, kaže Balen. Na pitanje može li uvoz kadrova biti rješenje, odgovara

Hrvoje Balen

HUP da su pojedine tvrtke već izrazile takav interes.

Stranci kako dodatna mjera

“To ne treba biti primarna mjera, ali dok i sami osjećamo ‘brain drain’ na razini nekoliko tisuća IT stručnjaka godišnje, dok naši stručnjaci odlaze u inozemstvo a mi radimo na stimuliran­ju mladih da odaberu karijeru u računarstv­u ili STEM zanimanjim­a, zapošljava­nje stranaca može biti dobra dodatna mjera. Kombinacij­om svih mjera i strateškom orijentaci­jom prema ICT sektoru mogli bi smo očekivati njegov rast s postojećih 32.000 radnih mjesta na znatno višerealan cilj idućih godina je 50.000 zaposlenih”, kaže Balen.

 ??  ??
 ??  ?? U konkurentn­im europskim zemljama gotovo 70% mladih izlazi spremno na tržište rada već nakon tri godine studija
U konkurentn­im europskim zemljama gotovo 70% mladih izlazi spremno na tržište rada već nakon tri godine studija
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia