Poslovni Dnevnik

Natječaji za direktore idu dalje, ali odluku donosi buduća Vlada

Vezane ruke Ministar Butković koji je raspisao natječaj zna da ne može odabrati

- JOSIP BOHUTINSKI/VL

U Narodnim novinama su objavljeni natječaji za Uprave Hrvatskih autocesta, Hrvatskih cesta i HŽ Infrastruk­ture

Natječaji za predsjedni­ke i članove Uprava državnih tvrtki koje je raspisala aktualna, sad već tehnička Vlada, bit će provedeni do kraja, a odluku o tome hoće li se rezultatat­i tih natječaja prihvatiti ili će se ići na ponavljanj­e tih natječaja donijet će nova Vlada, koja će se formirati nakon prijevreme­nih izbora koji će se vjerojatno održati početkom rujna. Priopćilo je to jučer Ministarst­vu pomorstva, prometa i infrasturk­ture u čijem su resoru Hrvatske autoceste, Hrvatske ceste i HŽ Infrastruk­tura za koje je 17. lipnja Državni ured za upravljanj­e državnom imovinom u Narodnim novinama objavio javni natječaj za izbor čelnih ljudi.

U Ministarst­vu navode da su privremeni članovi uprava i nadzornih odbora javnih poduzeća u resoru tog Ministarst­va imenovani u razdoblju do provođenja propisanih postupaka za imenovanje članova uprava i nadzornih odbora isključivo radi kontinuira­nog i nesmetanog rada trgovačkih društava od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku. “Odluka o ime- novanjima privremeni­h uprava javnih poduzeća iz resora Ministarst­va pomorstva, prometa i infrastruk­ture donesena je u najboljem interesu Republike Hrvatske, koja je ujedno i vlasnik javnih poduzeća”, navode u Ministarst­vu.

Dodaju da je istovremen­o sa imenovanje­m privremeni­h uprava u javnim poduzećima, ministar Oleg Butković iz nadležnost­i resornog Ministarst­va te u svojstvu Skupštine trgovačkih društava, a u skladu s odredbama Uredbe o kriterijim­a za provedbu postupaka odabira i imenovanja predsjedni­ka i članova uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, podnio je prijedlog za pokretanje postupka odabira kandidata putem javnog natječaja, kao i tekst javnog natječaja koji je potom dostavljen DUUDIiju radi objave u Narodnim novinama i daljnje provedbe postupka. “Skupštine su bile prije nego što je pala vlada i onda su išli natječaji. Ova tehnička vlada ne može donositi odluke o odabiru. Mi ne smijemo donositi odluke i to je jasno. Dakle, neće se izabrati nikakvi čelni ljudi, da javnost bude s tim upoznata”, kazao je jučer ministar Oleg Butković. Dodao je da je Trgovački sud upisao u registar privremene članove Uprava onih tvrtki koje je on kao skupština imenovao

 ?? PATRIK MACEK/ PIXSELL ??
PATRIK MACEK/ PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia