Poslovni Dnevnik

Solarni paneli kruna rada na inovacijsk­om centru

Poduzetni Vukovar Grad izdvaja 1,6 mil. kn za zeleni projekt u poslovnom centru

- MARIJA BRNIĆ

Vrijednost projekta BIC-a je 33 mil. kn, od čega je EU osigurala 27 mil. Višak struje će prodavati HEP-ODS-u

Grad Vukovar oglasio je da traži izvođača radova na gradnji solarne elektrane. Posao vrijedan 1,6 milijuna kuna obuhvaća postavljan­je 408 fotonapons­kih modula na krov zgrade Poslovno-inovacijsk­og centra BICVukovar. Riječ je o nadogradnj­i kojom će se, kako objašnjava vukovarski gradonačel­nik Ivan Penava, polako privesti kraju projekt BIC, koji je financijsk­i poduprla Europska unija bespovratn­im sredstvima iz fonda za regionalni razvoj.

Sam projekt vukovarsko­g BIC-a godinama se pripremao i isprva je bio financiran državnim novcem. Na taj način obavljeni su infrastruk­turni radovi i obnova vanjskog dijela zgrade Borovo Poly, no tek polovicom 2014. Vukovar- ci se počinju ozbiljnije okretati EUfondovim­a, iz kojih su za ovaj zapušteni projekt uspjeli osigurati i sredstva za dovršetak i kompletno opremanje zgrade Borovo Poly u kojoj su smještena tri nova poduzetnič­ka centra Proizvodni centar, namijenjen srednjim i velikim tvrtkama, Centar inovativno­g poduzetniš­tva, koji je usmjeren na “populaci- ju” manjih inovativni­h tvrtki, te Edukacijsk­i centar. Europskim novcem uspjeli su opremiti i drugu zgradu, prostor bivše Tiskare Borovo, u kojoj je smješten Poduzetnič­ki inkubator, namijenjen mladim poduzetnic­ima kojima Grad tri godine subvencion­ira korištenje prostora.

U sklopu Inkubatora smješten je i laboratori­j za ispitivanj­e obnovljivi­h izvora energije – sunce, vjetar i vodik, pa Penava dodaje kako nije slučajnost da se u sklopu projekta postavljaj­u solarni paneli na objekt BIC-a.

Ukupna površina nove poduzetnič­ke infrastruk­ture u Vukovaru prelazi 11 tisuća četvornih metara, a postavljan­jem solarne elektrane BIC će dobiti električnu energiju za napajanje zajedničke potrošnje zgrade, dok bi se višak prodavao HEPODSu. Očekivana godišnja proizvodnj­a struje je oko 124,84 Mwh, a natječaj za tvrtku koja će postaviti fotonapons­ke module otvoren je do 12. srpnja. Radovi bi trebali biti realiziran­i u roku 45 dana, uz 15 dana probnog rada. Vrijednost projekta BICa je oko 33 milijuna kuna, od čega je najveći dio, 27 milijuna, osigurala EU.

U Gradu su zadovoljni i prvim mladim poduzetnic­ima koji su se već uselili u vukovarski BIC. Riječ je o tvrtkama koje se bave IT tehnologij­om, obnovljivi­m izvorima energije, proizvodnj­om obuće, dentalnim modelarstv­om te proizvodnj­om stakla.

 ?? PD ?? Na zgradu inovacijsk­og centra BIC postavit će solarne panele
PD Na zgradu inovacijsk­og centra BIC postavit će solarne panele

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia