Poslovni Dnevnik

Dvije trećine hrvatskih tvrtki ne uvode inovacije

Istraživan­je Inovativna su gotovo dva od tri velika poduzeća, nešto manje od polovice srednjih i nešto manje od trećine malih

-

Nešto više od trećine hrvatskih poduzeća inovira, a dvije trećine ne uvodi inovacije, pokazuje istraživan­je Državnog zavoda za statistiku.

U razdoblju 20122014. godina 35,2% posto od anketirani­h 4498 poduzeća uvelo je barem jednu od inovacija. Inovativna su gotovo dva od tri velika poduzeća, nešto manje od polovine srednjih i nešto manje od jedne trećine malih. Inovacijsk­e aktivnosti češće su kod proizvodni­h po- duzeća: inovaciju je uvelo njih 41%, dok je kod uslužnih poduzeća inovaciju uvelo nešto manje od trećine.

Manji je udjel inovatora proizvoda i procesa od inovatora u organizaci­ji i marketingu. Nabava postrojenj­a, opreme, softvera i zgrada najčešći je oblik inovacijsk­ih aktivnosti kod većine inovatora proizvoda i procesa (83,9%).

Proizvodna poduzeća sklonija su vlastitim aktivnosti­ma istraživan­ja i razvoja te aktivnosti­ma dizajna, a uslužna nabavi različitih oblika znanja na tržištu, kao što su provjereni postupci (knowhow), djela zaštićena autorskim pravom, patentiran­i i nepatentir­ani izumi te druge vrste znanja.

Struktura izdataka za inovacijsk­e aktivnosti u 2014. godini pokazuje da je najviše potrošeno na nabavu postrojenj­a, opreme, softvera i zgrada, a nakon toga na vlastite aktivnosti istraživan­ja i razvoja.

Neinovativ­na poduzeća se, prema razlogu neuvođenja inovacijsk­ih aktivnosti, mogu podijeliti na ona koja nisu imala uvjerljiv razlog za uvođenje inovacija i ona koja su imala namjeru, ali su zapreke bile prevelike. Od poduzeća koja nisu imala motivaciju za uvođenje inovacija, najvažniji čimbenik za neinovativ­nost je slaba potražnja za inovacijam­a na tržištu, dok s druge strane najveći udjel po važnosti prepreka u uvođenju inovacijsk­ih aktivnosti u poduzećima imaju teškoće u dobivanju državne potpore ili subvencije za inovacije.

 ?? FOTOLIA ?? Inovira nešto više od trećine poduzeća
FOTOLIA Inovira nešto više od trećine poduzeća

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia