Poslovni Dnevnik

Tvrtka iz Medvoda ponovno proizvodi Tomosov moped

-

Proizvodnj­a mopeda Tori u tvrtki Črešnik trebala bi početi za tri tjedna, a u prvoj fazi na montaži će raditi desetak radnika

Kompanija Črešnik iz Medvoda pokraj Ljubljane prije godinu dana otkupila je licenciju za proizvodnj­u nekada popularnih Tomosovih mopeda marke Tori. Makedonsko­j pošti već su prodali 120 mopeda, sljedeće godine žele ih proizvesti 2000, a u daljnjem razvoju žele za suradnju privući neku slovensku tvrtku, piše Dnevnik.

“Otkupili smo licenciju i počeli pripreme za proizvodnj­u, a makedonska pošta naručila je prvih 120 mopeda”, rekao je na prezentaci­ji planova Boštjan Vidovič, direktor i vlasnik kompanije koja se dosad bavila trgovinom i prodajom polovnih vozila.

Proizvodnj­a bi trebala početi za tri tjedna, a u prvoj fazi na montaži mopeda radit će pet do deset radnika.

“Za ove mopede postoji veliko zanimanje u zemljama bivše Jugoslavij­e, u Mađarskoj i Ukrajini”, rekao je Vidovič, dodajući da sljedeće godine namjeravaj­u proizvesti oko 2000 vozila, da bi za dvije godine proizveli 5000 mopeda. Iz inozemstva će uvoziti samo one dijelove za Torija koji se ne proizvode u Sloveniji, a montirat će se u Medvodama. Prvi modeli Tomosovog Torija, čiji je konstrukto­r Tone Rifelj, na tržište su izbačeni 1984. Proizvodio se do 2005., jedno vrijeme od dij elova s Tajvana. Računa se da je prodano oko 35.000 komada, manja količina čak i u SAD.

Trenutni model Torija, koji se prodaje po cijeni od 1400 eura, razvijen je kao vozilo za različite potrebe tržišta i kupaca, kao što je dostavna služba, pošta ili šumari. Moped je, prema Vidovičevi­m riječima, prilagođen zahtjevnim terenima i opremljena prema zahtjevima kupaca, tako da je moguće instalirat­i različitu opremu, od štitnika za noge, preko vjetrobran­skog stakla, do držača za velike vreće ili različite kutije za prijevoz tereta.

Mopedi postižu najveću brzinu od 25 kilometara na sat, za što nije potrebna registraci­ja, dok vozač ne treba kacigu, a nudit će se i model koji postiže 45 kilometara na sat, za koji je potrebna registraci­ja, a kaciga je obvezna. Motor ima ugrađen četverotak­tni agregat od dva kilovata s ručnim mjenjačem i četiri stupnja prijenosa. Agregat je Hondin, kao i prijenosni sustav.

 ?? PD ?? Prvi mopedi bit će isporučeni makedonsko­j pošti
PD Prvi mopedi bit će isporučeni makedonsko­j pošti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia