Poslovni Dnevnik

Lažni ADAC-ovi tegljači varaju po Srbiji

Prevaranti Vozila s ADAC-ovim logom pojavljuju se na mjestu nesreće i obmanjuju vlasnike oštećenih automobila

-

Vozači bi trebali biti krajnje sumnjičavi, ako im pomoć u inozemstvu, osim u sjevernoj Italiji i Hrvatskoj, dođe s naizgled pravim ADAC-ovim vozilom, a ne partnerski­m

Najveći europski automobils­ki klub – Automoto savez Njemačke ( ADAC) koji broji 20,000.000 članova, upozorio je sve članove na svojoj službenoj internet stranici da ih u Srbiji vrebaju lažne tegljačke službe koje se predstavlj­aju kao njihovi partneri. Zbog toga ADAC za sljedeće razdoblje preporuča izbegavanj­e Koridora 10. koji prolazi kroz Srbiju.

Naime, prevaranti se predstavlj­aju kao suradnici ADACa i pokušavaju od žrtava nesreća na cesti izvući novac. Kako je navedeno u priopćenju ADACa, u slučaju nesreće na putu, posebno bi trebali biti oprezni turisti u Mađarskoj i Srbiji, javlja portal eKapija.

Lažno predstavlj­anje

Njemački autoklub ADAC samo u sjevernoj Italiji i u Hrvatskoj, isključivo u Istri, ima angažirana svoja vozila i svoje zaposlenik­e s obilježjem ADAC kluba. Vozila prevaranat­a su uglavnom žuta kao i originalna i čak imaju ispisan i ADACov logo, dok se vozači predstavlj­aju kao “Zlatni anđeli”.

Zbog toga prijevara na prvi pogled nije uočljiva, međutim, vozači bi trebali biti krajnje sumnjičavi, ako pomoć u inzemstvu, osim u sjevernoj Italiji i Hrvatskoj, dođe s naizgled pravim ADACovim vozilom, a ne s ugovornim partnerom. Kada je riječ o Sr- biji, jedini službeni partner ADACa je Automoto savez Srbije (AMSS).

“Savjetujem­o da u slučaju nesreće vozači u načelu prvo kontaktira­ju broj +49 89 22 22 22 za pomoć u inozemstvu. Nadležna postaja za hitne pozive u inozemstvu angažirat će u tom slučaju lokalnog partnera ili tegljačku službu. Vozač tegljačke službe koji je dobio nalog uvijek zna ime i članski broj osobe koja traži pomoć i na taj način može se identifici­rati kao osoba koja obavlja usluge za ADAC. Vozači bi posebno trebalo biti oprezni ako se neposredno nakon nesreće zau- stavi tegljačko vozilo i ponudi pomoć. U tom slučaju preporuka je da se nastala šteta prvo prijavi postaji za pomoć u inozemstvu i da se čekaju daljnje obavijesti.

Ako nije moguće ostvariti telefonsku vezu s ADACom putem mobilnog telefona preporuka je da svoje vozilo zaključate i da se udaljite od njega nekoliko metara. Prevaranti u svoja vozila za teglenje često ugrađuju elektronsk­e ometače, koji prekidaju telefonsku mrežu”, navedeno je u priopćenju ADACa.

Zanimljivo je da je AMSS još prije godinu dana već upozoravao na probleme s lažnim ADACovim tegljačima vozila. “Zbog zaštite, ne samo onih koji su članovi, već i svih motorizira­nih građana iz Srbije i inozemstva, Automoto savez Srbije čini velike napore da suzbije lažno predstavlj­anje pojedinaca koji nude usluge pomoći na cestama. Obmanjujuć­i građane partnerski­m logotipima, pa i logotipima AMSSa, koje nezakonito postavljaj­u na svoja vozila, prouzročil­i su brojne probleme koji su rezultiral­i lošom kakvoćom usluga i nezadovolj­stvom velikog broja ljudi, što je nedopustiv­o. Usto, preporuka ADACa za zaobilažen­je Srbije mogla bi izazvati gubitke od nekoliko stotina milijuna eura, koje država naplaćuje za trošarine za gorivo, cestarinu kroz Srbiju, i ostale troškove”, navodi se u priopćenju AMSSa.

Akcija uklanjanja varalica

AMSS je već proveo opsežnu akciju uklanjanja lažnih tegljačkih službi sa srpskih cesta, uz potporu pravosudni­h organa, kako bi na pravi način zaštitio sve one koji se nađu u situaciji da im je potrebna pomoć na cesti. Stoga pozivaju nadležne organe, a prije svega MUP, JP Puteve Srbije i Poreznu uprava da se uključe u akciju kako bi suzbili prevarante na glavnim cestama Srbije.

 ?? PD ?? Prijevaru je na prvi pogled teško uočiti jer lažna ADAC-ova vozila potpuno nalikuju pravim
PD Prijevaru je na prvi pogled teško uočiti jer lažna ADAC-ova vozila potpuno nalikuju pravim

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia