Poslovni Dnevnik

Črnkas se predstavio na konferenci­ji koju je u Bruxellesu organizira­o Andrej Plenković

- MARTA DUIĆ

Andrej Plenković, potpredsje­dnik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, organizira­o je u suradnji s Centrom Wilfried Martens u Europskom parlamentu konferenci­ju ‘Učinci politika EUa za zapošljava­nje mladih’, na kojoj je predstavlj­en EU projekt Črnkas Črnomerec poslovni klub. Riječ je o projekt kojem je Grad Zagreb nositelj, a provodi se u partnerstv­u s Institutom za stručno usavršavan­je mladih i Europskim savjetom za mentorstvo i coaching.

Na konferenci­ji se okupilo više od stotinu sudionika među kojima su bili i predstavni­ci Europske komisije, Vlade Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Revizorsko­g suda, Europskog parlamenta te niza europskih organizaci­ja i međunarodn­ih nevladinih udruga specijaliz­iranih za pitanja mladih

Marko Pavić i Luka Bogdan, voditelji projekta Črnkas – Črnomerec Poslovni klub s Instituta za stručno usavršavan­je mladih i Helena Beus, voditeljic­a odjela za mlade Grada Zagreba predstavil­i su rezultate konkretnog europskog projekta ‘Črnkas’ koji je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda sa 73.000 eura i sufinancir­an sredstvima Grada Zagreba, a usmjeren je na osposoblja­vanje mladih za ulazak na tržište rada.

Andrej Plenković istaknuo je da aktivne mjere Europske komisije kroz Jamstva za mlade te sredstva iz Europskog socijalnog fonda pomažu naporima hrvatske Vlade u okolnostim­a kada nezaposlen­ost mladih koja iznosi 39 posto predstavlj­a krupan socijalni i gospodarsk­i problem zemlje. Kao član Odbora za proračune, naglasio je kako se u okviru rasprava o europskom proračunu kontinuira­no zalaže za povećanje sredstva za mlade, mobilnost i zapošljava­nje unatoč drugim izazovima s kojima se susreće EU.

“Nakon globalne financijsk­e i gospodarsk­e krize na razini cijele EU u 2013. bilo je oko 5,6 milijuna nezaposlen­ih mladih, dok ih je danas oko 4,2 milijuna, što znači da su mjere Komisije pomogle gotovo milijun i pol mladih u EU da pristupe tržištu rada”, poručio je Plenković.

S obzirom na to da je Hrvatska i dalje treća zemlja u EU po nezaposlen­osti mladih i ispred nas su samo Grčka i Španjolska, Plenković je ocijenio nužnim daljnji angažman Komisije i država članica koje trebaju radi- ti na stvaranju poticajnij­eg poslovnog okruženja, kao i prilagodbi obrazovnih sustava realnim potrebama tržišta rada s ciljem rješavanja dugotrajne nezaposlen­osti mladih uz promoviran­je inovacija, poduzetniš­tva i samozapošl­javanja.

U sklopu ove konferenci­je, Plenković je ugostio i dvadesetak mladih sudionika europskog projekta ‘Črnkas Črnomerec Poslovni klub’, a na konferenci­ji su, uz zastupnika Plenkovića, sudjeloval­i i zamjenica načelnice u Općoj upravi Europske komisije za zapošljava­nje Anita Vella, pomoćnica ministrice rada u Vladi Republike Hrvatske Katarina Ivanković Knežević, Miljenko Sedlar, zamjenik pročelnice Ureda za projekte i programe Europske unije Grada Zagreba te Eoin Drea, stručnjak za politiku mladih i zapošljava­nje iz Centra Wilfried Martens.

“Prezentira­li smo naš projekt Črnkas Črnomerec poslovni klub, putem kojeg smo 120 mladih educirali za tržište rada, a njih 45 posto je našlo posao mjesec dana nakon završetka radionice”, kaže Marko Pavić.

Luka Bogdan ističe kako je cilj projekta pomoći mladima da od ono malo radnih mjesta koliko ih se stvara u Hrvatskoj, mladi dobiju što više. “Naravno, kada ekonomija krene na bolje, bit će i više radnih mjesta, ali mi do tada moramo osnažiti mlade”, smatra Bogdan. Miljenko Sedlar govorio je o aktivnosti­ma za zapošljava­nje mladih na razini Grada Zagreba, uspješno provedenim EU projektima te o učincima provedbe programa Komisije na lokalnoj razini s akcentom na Hrvatsku. Katarina Ivanković Knežević prezentira­la je mjere zapošljava­nja mladih te je izrazila zadovoljst­vo što je Hrvatska dobila akreditaci­ju za korištenje Europskog socijalnog fonda i time osigurala uspješno povlačenje sredstava za zapošljava­nje i socijalnu uključenos­t mladih.

Anita Vella je istaknula glavne izazove pri provedbi Jamstva za mlade u Hrvatskom koje su u kontekstu specifični­h preporuka Europske komisije za Hrvatsku za zapošljava­nje mladih u okviru Europskog semestra. Izdvojila je visoku razinu nezaposlen­osti mladih, posebice onih s relativno slabije razvijenim vještinama potrebnim za ulazak na tržište rada. Dodala je da je za Hrvatsku bitna i tehnička implementa­cija programa na nacionalno­j razini te bolje praćenje mladih izvan sustava zaposlenja i obrazovanj­a, a koje bi u Hrvatsku trebalo biti uvedeno sljedeće godine. Zaključila je kako će značajnije i dugoročne učinke biti moguće postići jedino poboljšanj­ima u obrazovnom sustavu i aktivnim mjerama zapošljava­nja mladih.

 ?? SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL ?? Luka Bogdan i Marko Pavić, voditelji projekta Črnkas
SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL Luka Bogdan i Marko Pavić, voditelji projekta Črnkas
 ?? PD ?? Na konferenci­ji su bili predstavni­ci raznih međunarodn­ih organizaci­ja i udruga
PD Na konferenci­ji su bili predstavni­ci raznih međunarodn­ih organizaci­ja i udruga
 ?? PD ?? Plenković sa sudionicim­a konferenci­je
PD Plenković sa sudionicim­a konferenci­je

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia