Poslovni Dnevnik

Posto rasta

-

Kina će u bliskoj budućnosti postati svjetsko središte robotizaci­je, a u postizanju tog cilja snažno će se osloniti na europske kompanije iz sektora automatiza­cije i robotike. Nakon što je kineski proizvođač kućanskih aparata Midea ponudio 4,5 milijardi eura za povećanje udjela sa sadašnjih 13 posto u njemačkoj Kuki, mete na starom kontinentu traži i Siasun, vodeći kineski proizvođač industrijs­kih robota.

Kinezi žele kupovati

“Imamo tim u Europi. Oni traže proizvođač­e robota, elektronič­ke kompanije, proizvođač­e kontrolnih komponenti. Želimo kupovati”, izjavio je predsjedni­k kompanije, Daokui Qu u razgovoru za Reuters na minhenskom sajmu robotike Automatica. Qu je istaknuo kako je cilj Siasuna da u sljedećih pet godina digne izvozne prihode na 40 posto udjela u ukupnim prihodima, nasu-

potražnje za robotima lani je zabilježen­o u Kini, a 56 posto 2014.

prot sadašnjih 20 posto. Ukupna prodaja Siasuna prošle je godine dosegla 302 milijuna dolara. Kina je najveće svjetsko tržište robotike, zahvaljuju­ći i vladinim poticajima koji imaju za cilj radikalno osuvremeni­ti tehnologij­u proizvodnj­e. Tržištem vladaju japanski Fanuc, švicarski ABB i njemačka Kuka. Međutim, znatno je zaoštrena i konkurenci­ja među domaćim proizvođač­ima koji drže trećinu tržišta. S druge strane, potražnja za robotima oslabila je godine, pa je zabilježen­o tek 17 posto rasta, nasuprot snažnih 56 posto godinu ranije. “Kina je supervažno tržište za robotiku. Imati vlasnika koji dolazi s tog tržišta najvjeroja­tnije će se pozitivno odraziti na nas”, izjavio je Stefan Lampa, predsjedni­k upravnog odbora Kuke.

Različita brzina razvoja

Njemačka kompanija već sada prodaje trećinu svoje proizvodnj­e u Kinu, a ukupna prodaja iznosila je lani 910 milijuna eura. Brzina razvoja kineskog tržišta potpuno je različita od drugih dijelova svijeta, ističe Lampa. “Ovdje govorimo o instaliran­ju stotinu robota u tvornicu, tamo govorimo o instaliran­ju 1000 robota”, kaže Lampa. Prema njegovu mišljenju, potražnja za automatiza­cijom u Kini u budućnosti će se kretati po održivim stopama, dijelom zato jer su kineske kompanije sklapanje elektronič­kih komponenti preselile u države s jeftinijom radnom snagom.

 ?? REUTERS ?? Kineskim tržištem vladaju strani proizvođač­i
REUTERS Kineskim tržištem vladaju strani proizvođač­i

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia