Poslovni Dnevnik

‘Dizajn pokreće inovacije, benefiti za gospodarst­vo su ogromni’

Autor u fokusu Summit kreativnih industrija VAŽNO JE DIJELITI ISKUSTVA, VIDJETI TUĐE IDEJE

- MARTA DUIĆ

Hrvatska se treba vratiti kreativnom ljudskom potencijal­u, poručila je Ivana Nikolić Popović, predsjedni­ca strukovnog klastera

Na drugom hrvatskom summitu kreativnih i kulturnih industrija nedavno održanom u Zagrebu, na predavanju “Autor u fokusu” raspravlja­lo se o tome kako autor može promijenit­i paradigmu gospodarst­va, o potencijal­ima kreativnih industrija, njihovu utjecaju i budućnosti u gospodarst­vu. Kreativne industrije u Austriji i Grazu, ovogodišnj­em partneru Mjeseca kreativnih industrija u Zagrebu, predstavil­i su Eberhard Schrempf, izvršni direktor Creative Industries Styria i Karl Stocker, voditelj odsjeka za Informatio­n and Exhibition Design, University of Applied Sciences u Grazu, a kakvo je stanje u Sloveniji pojasnio je Miha Klinar, voditelj projekta Centar kompetenci­ja za dizajn menadžment.

“Ideja je da Mjesec kreativnih i kulturnih industrija bude događaj koji će pokazati važnost kulturni i kreativnih industrija koje su na razini EU definirane kao ključne u putu ka boljem gospodarst­vu. Austrija je dosegla zavidnu razinu razvoja kulturnih i kreativnih industrija, a, kako se čini, Slovenija je na dobrom putu. U Hrvatskoj

Karl Stocker

University of Applied Sciences u Grazu treba raditi na senzibiliz­aciji te se vratiti kreativnom ljudskom potencijal­u”, poručila je Ivana Nikolić Popović, predsjedni­ca Hrvatskog klastera konkurentn­osti kreativnih i kulturnih industrija (HKKKKI).

Eberhard Schrempf, izvršni direktor Creative Industries Styria pojasnio je kako oni na razvoju kreativnih i kulturnih industrija rade od 2007., a u tom procesu je najvažnija moć i uloga inovacija. Baš zbog tih uloženih napora Graz je ušao u UNESCOvu mrežu kreativnih gradova i nosi status grada dizajna. Kako kaže Eberhard Schrempf, nitko u početku nije vjerovao da će Graz dobiti tu titulu i da će dizajn odigrati ključnu ulogu.

Rast usprkos krizi

“Napravili smo studiju o kreativnom potencijal­u i nakon toga je pokrenut Creative Industries Styria, osmišljena kao networking organizaci­ja koja povezuje gospodarst­venike i kreativne i kulturne predstavni­ke. Dizajn pokreće inovacije, to je proces koji se stalno razvija, a ekonomski benefiti su ogromni i to je segment koji raste unatoč krizi”, poručuje Eberhard Schrempf, izvršni direktor Creative Industries Styria.

Schrempf ističe kako je riječ o sektoru koji ima 14.200 zaposlenih, 4000 tvrtki i u 2012. je generirao 1,5 milijardi eura prihoda od prodaje. Od 2012. do 2014. povećan je broj zaposlenih u kulturnim i kreativnim industrija­ma za 10%, 1,8% novih poslovnih modela te povećanje prihoda od 15,5%.

“Ljudi danas sve više žele vlastiti posao, biti neovisni i sve češće napuštaju velike tvrtke. Mi želimo biti hot spot kreativnih i kulturnih industrija, želimo da se mladi zadržavaju u našoj zemlji kad vide sve te prilike i da se smanji odljev mozgova. Misija nam je održati tu inovativnu i kreativnu klimu koju smo uspostavil­i”, kaže Schrempf.

U Grazu se od 2009. godine održava i mjesec dizajna koji je ove godine okupio 84 partnera, obuhvatio 102 događanja i predstavio čak i izložbu hrvatskih dizajnera u suradnji s HKKKKI-em. Isto tako, u Francuskom paviljonu u Studentsko­m centru otvorena je izložba austrijsko­g dizajna u sklopu našeg Mjeseca kulturnih i kreativnih industrija. Schrempf kaže kako oni povezuju kreativnu zajednicu s tvrtkama u kojima mogu raditi na projektima i povezati svoj dizajn s poslovnim svijetom.

“To nije natjecanje, već pomoć u traženju pravih partnera. Želimo javnosti pokazati kako se proizvodi, od kojih sirovina, s kojim resursima i da na taj način vide i spoznaju dodatnu vrijednost tih proizvoda, a već imamo 50 tvrtki koje tim potezima i otvaranjem prema javnosti žele dodatno privući mlade talente”, objašnjava Schrempf. Osim Graza, u mreži gradova dizajna su i Helsinki, Bilbao, Torin, Detroit i mnogi drugi, njih čak 22, a projektom poput ovog u Grazu dodatno se razvija i sam grad.

“Važno je da dizajn postane dostupniji javnosti, da se približi svim pojedincim­a, da se kroz njega razmjenjuj­u iskustva, kulturne različitos­ti i da

 ?? MARKO PRPIĆ /PIXSELL ?? Ivana Nikolić Popović
MARKO PRPIĆ /PIXSELL Ivana Nikolić Popović
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia