Poslovni Dnevnik

Grčke banke mogu do jeftinog novca

Rehabilita­cija ECB nakon godinu dana opet uzima grčke obveznice kao zalog za ELA-u

-

Europska središnja banka (ECB) dopustila je da se grčke državne obveznice nakon više od godinu dana opet mogu primati kao zalog za njezine zajmove što je velik korak naprijed u oporavku tamošnjih banaka. “Vijeće guvernera prepoznaje napore grčke vlade u implementi­raju programa reformi”, objavio je ECB. Odluka o ponovnom primaju grčkih obveznica koje i dalje imaju “junk” status stupa na snagu 29. lipnja. Podsječajn­o timo, ECB je početkom prošle godine ograničio grčkim bankama pristup kreditnim linijama za izvanredne sutuacije ELA time što im je zabranio da daju obveznice kao kolateral.

Time je banke koje su se našle usred golemog odljeva depozita štediša usmjerio na skuplje kredite grčke središnje banke. Ograničava­nje pristupa ELAi uveden je usred teških pregovora Atene s europskim kreditorim­a o novom programu pomoći. Grčke banke znaza su smanjile oslanjanje na ELAe, sa 89 milijardi eura na vrhuncu krize prošlog ljeta na sadašnjih 62 milijarde eura.

Grčki dužnosnici oprezno su optimistič­ni oko najava da će ECB u rujnu opet početi otkupljiva­ti grčke obveznice u sklopu programa kvantitati­vnog popuštanja. To bi bilo priznanje da se financijsk­i sustav najjužnije članice eurozone vratio u normalu. Na međunarodn­om tržištu Grčka se planira zadužiti 2017. godine.

 ?? REUTERS ?? Prepoznati napori grčke vlade na provođenju reformi
REUTERS Prepoznati napori grčke vlade na provođenju reformi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia