Poslovni Dnevnik

I Španjolska drže dvije trećine proizvodnj­e rajčica

Hrvatska na razini statističk­e greške Ni s voćem ni povrćem nismo dostigli niti jedan posto ukupne europske proizvodnj­e

-

a 18,3 tisuće hektara pod voćkama i bobičastim voćem, što je svega 0,8% ukupne površine EU pod tim kulturama, Hrvatska je lani proizvela 96,2 tisuće tona jabuka, 3,7 tisuća tona bresaka, 2,4 tisuće tona jagoda i 6,7 tisuća tona trešanja. Kad je posrijedi povrće, na još skromnijih 8,6 tisuća hektara, što je 0,4% povrtnih hektara u EU, proizveli smo pak mizernih 36,6 tisuća tona rajčica, 6,6 tiLani suća tona krastavaca, 10,9 tisuća tona mrkve i 1,6 tisuća tona tikvica. Ni s voćem ni povrćem nismo dostigli niti 1% ukupne europske proizvodnj­e, što je najbolji podsjetnik koliki smo ovisnici o uvozu.

Španjolci, lideri u proizvodnj­i voća, drže čak 27,1% ukupnih EU površina, pokazuju najnoviji podaci Eurostata. Voće proizvode na čak 636 tisuća hektara, dok u povrću dominiraju Talijani sa 420 tiItalija suća hektara ili 20,2% udjela. Kad je posrijedi kvantiteta, u EU se od voća najviše proizvode jabuke, 12,7 milijuna tona u 2015., gotovo 25 kg po stanovniku, a od povrća rajčice 17,7 milijuna tona ili 35 kilograma per capita. Poljska je proizvela svaku četvrtu jabuku u EU, Italija svaku petu. Španjolska, koja je i glavni proizvođač jagoda u EU (29%), zajedno s Italijom i Grčkom proizvela je gotovo 90% bresaka, dok je Poljska liN der i u proizvodnj­i trešanja, u kojoj participir­a sa 25%. Italija (36,3%) i Španjolska (27,4%) zajedno drže gotovo dvije trećine europske proizvodnj­e rajčica, a slična je i situacija s krastavcim­a, mrkvama, tikvicama... U svim tim proizvodnj­ama Hrvatska je u domeni statističk­e greške, a zna li se da nam je proljetni mraz poharao dobar dio voćnjaka i vinograda, 2016. bi mogla biti još poraznija.

 ?? D. ŠPEHAR/PIXSELL ?? smo proizveli mizernih 36,6 tisuća tona rajčica
D. ŠPEHAR/PIXSELL smo proizveli mizernih 36,6 tisuća tona rajčica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia