Poslovni Dnevnik

Šumski požari progutali zalihe nafte

Povoljnije Srednja i Južna Amerika zbog katastrofe u Kanadi okreću se Aziji

- SERGEJ NOVOSEL VUČKOVIĆ

Zbog šumskih požara koji su nedavno harali Kanadom, a koji su nanijeli i goleme štete u proizvodnj­i nafte od bitumensko­ga pijeska, Srednja i Južna Amerika, koje su naftu zbog blizine dobivale uglavnom iz Kanade i Meksičkog zaljeva, morat će se okrenuti drugim izvorima, preko Pacifika, u Aziji, gdje ima i viškova.

“Šumski požari u kanadskoj državi Alberti i rafinijers­ke teškoće u Kalifornij­i utjecale su na nestašicu, i to baš u vrijeme kad je i potražnja za benzinom u samom SADu porasla zbog početka ljeta kad se i više vozi. Zato je prilika da se nafta nabavi iz Singapura” govori energetska konzultant­ica Sri Paravaikka­rasu.

Ističe da u prilog uvozu nafte iz Azije govore i njene više cijene na zapadu, u usporedbi s onima na istoku. Naime, azijski 92oktanski benzin od 1. do 22. lipnja stajao je 56,84 dolara po barelu, a američki NYMEX istodobno je bio 67,20 dolara. Ta razlika od više od 10 $ olakšala bi i prijevoz tereta tankerima prema zapadu, kažu trgovci za Reuters. Doduše, još se ne zna koje bi luke povezivali, no navodno bi pristaništ­a bila i u Meksiku.

Neki potezi već su povučeni, jer je od 9. do 15. lipnja iz Singapura prema Peruu otplovilo 35.500 tona nafte, navodi singapursk­a agencija za međunarodn­u trgovinu. Tamo su zalihe 13 milijuna barela, no neki sumnjaju u to da bi pojačan uvoz iz Azije imalo smanjio viškove.

 ??  ?? U Kanadi uništeni resursi
U Kanadi uništeni resursi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia