Poslovni Dnevnik

Prva hrvatska aplikacija za platformu budućnosti

Pioniri Naš startup isprobao platformu na kojoj se stvaraju investicij­ski fondovi bez fond menaždera

- BERNARD IVEZIĆ

Pioniri Naš startup isprobao platformu na kojoj se stvaraju investicij­ski fondovi bez fond menaždera

Igrači poput Deloittea, IBM-a, Microsofta te velike banke putem Ethereuma rade revoluciju u fintechu i internetu stvari

Na cloud platformi Ethereum, koja granice mogućeg u financijsk­oj industriji pomiče još dalje nego što je to napravio bitcoin, pojavila se prva hrvatska aaplikacij­a. Riječ je o računalnoj igri Etherizati­onu, nastaloj po uzoru na nekad popularnu strategiju na poteze Civilizaci­ju.

Vedran Kajić, osnivač Bspenda, domaćeg startupa koji je prvi počeo postavljat­i bitcoin bankomate u Hrvatskoj, kaže da ga je na izradu igre potaknula želja da isproba i krene raditi projekte na Ethereum platformi.

“I bitcoin i Ethereum se temelje na takozvanoj blockchain tehnologij­i s tom razli-

Širok spektar korisnika

Hrvatska igra Etherizati­on nema grafičko sučelje već se igra u tekstualno­m modu, kao što se to nekad radilo u DOS-u. Kajić pojašnjava da igra sadrži i vlastiti financijsk­i sustav unutar kojeg možete financirat­i i graditi proizvodne objekte, ubirati prihode i dalje investirat­i. Valuta unutar igre je ether. I dok Kajića mahom zanima financijsk­a industrija, platformu Ethereum počela je koristiti i najveća online trgovina igrama na svijetu Steam. kom da bitcoin tu tehnologij­u koristi na način kako se internet koristio prije pojave dinamičkih web stranica, dok Ethereum u toj paraleli otvara mogućnosti da radite ono što je na internetu moguće danas”, kaže Kajić.

Ethereum platforma javno je predstavlj­ena prije nešto manje od godinu dana. Za to vrijeme tržišna kapitaliza­cija njezine kriptovalu­te ethera premašila je milijardu dolara.

Deloitte i ConsenSys najavili su da će na Ethereumu raditi na razvoju digitalne banke. IBM na toj platformi radi na IoT projektima, slično kao i Microsoft, dok je konzorcij niza najvećih svjetskih banaka R3 povezao Ethereum s Microsofto­vom cloud platformom Azure kako bi financijsk­im institucij­ama omogućio da na tom novom čudu grade privatne blockchain mreže.

“Ethereum koristi blockchain tako da bi u bankama, investicij­skim fondovima i drugim financijsk­im institucij­ama mogao značajno povećati nivo transparen­tnosti poslovanja i tako utjecati na način na koji će financijsk­e institucij­e raditi u budućnosti”, kaže Kajić.

Primjer toga je Decentrali­zed Autonomous Organizati­on (DAO), investicij­ska organizaci­ja bez investicij­skih menadžera koja je prije mjesec dana od više od deset tisuća ljudi iz cijelog svijeta crowdfundi­ngom prikupila 168 milijuna dolara kapitala. Kad je zaključena, bila je to najveća crowdfundi­ng kampanja dosad.

Kajić dodaje da Ethereum omogućuje stvaranje i drugih vrsta organizaci­ja u kojima će dobrim dijelom menadžeri biti suvišni na isti način na koji su to danas radnici. No, primjene su i šire. “Već sada aplikacije razvijene za Ethereum imaju kapacitet konkurirat­i AirBnBu i Uberu”, zaključuje Kajić.

ETHEREUM ĆE KOD FINANCIJSK­IH INSTITUCIJ­A ZNAČAJNO POVEĆATI TRANSPARTE­NT NOST RADA

 ??  ?? Ethereum opisuju kao korak poslije bitcoina
Ethereum opisuju kao korak poslije bitcoina
 ??  ?? Vedran Kajić
Bspend
Vedran Kajić Bspend

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia