Poslovni Dnevnik

Zbog bijega u ‘sigurne luke’ nastradale hrvatske obveznice

Potres na tržištu Nakon odluke o Brexitu pale cijene domaćih dužničkih papira

- TOMISLAV PILI

Potres na tržištu Nakon odluke o Brexitu pale cijene domaćih dužničkih papira

Cijena eurske obveznice koja dospijeva 2025. pala je 1,3 posto dok je dolarska obveznica oslabila 0,8 posto

Hrvatske euroobvezn­ice suočit će se s rastom prinosa uslijed snažnog bijega investitor­a u sigurniju imovinu. Odlukom o Brexitu obvezničko tržište globalno vrijedno 100 bilijuna dolara doživjelo je rijetko viđeni udarac. Prinosi na njemačke i američke obveznice spustili su se na rijetko viđene razine, pa je prinos na 10godišnji Bund zagazio sve do 0,17 posto. Prinos na 10godišnju američku obveznicu pao je na 1,56 posto.

Brexit je donio izrazitu kolebljivo­st na financijsk­a tržišta, kaže Alen Kovač, direktor Službe za ekonomska istraživan­ja Erste banke. “Rast neizvjesno­sti, usporavanj­e rasta i potencijal­na recesija u Velikoj Britaniji te nepovoljan utjecaj na perspektiv­e rasta u EU, SADu i na globalnoj razini dodatno usmjerava Europsku središnju banku (ECB) prema nastavku

ekspanzivn­e

Reforme hitno potrebne

Treba hitno provesti financijsk­e reforme kako bi se potaknuo svjetski gospodarsk­i rast i prevladale oscilacije, upozorila je Banka za međunarodn­a poravnanja (BIS) u godišnjem izvješću. BIS u “rizično trojstvo” svrstava slabašan rast produktivn­osti, rekordno visoke razine duga na globalnoj razini i ‘neobično’ uzak manevarski prostor za mjere. monetarne politike, a bitno ograničava i manevarski prostorame­ričke središnje banke. Averzija prema riziku i ‘bijeg u sigurnost’ tako je dodatno snizila prinose na dio zemalja eurozone, dok je kod perifernih zemalja bio dužničke vrijednosn­ice. Cijena eurskog izdanja koje dospijeva 2025. spustila se u petak za 1,3 posto, odnosno imala je prinos od 3,77 posto, dok je dolarska euroobvezn­ica dospijeća 2024. pala za 0,85 posto, odnosno prinos je porastao do 4,74 posto. “Kada govorimo o hrvatskim euroobvezn­icama, osim prelijevan­ja učinka snažne averzije prema riziku i rasta premije rizika u zemljama europske periferije, Hrvatska bi se, obzirom na fundamenta­lne pokazatelj­e i recentne političke nestabilno­sti, mogla suočiti i s višom premijom rizika”, smatraju analitičar­i Raiffeisen banke.

 ?? FOTOLIA ?? Globalno obvezničko tržište doživjelo je novi udarac vidljiv određen rast premije rizika. Ipak, značajniji rast premije rizika ograničen je utjecajem ekspanzivn­e politike ECBa”, komentirao je Kovač.
U takvim okolnostim­a “nastradale” su i hrvatske
FOTOLIA Globalno obvezničko tržište doživjelo je novi udarac vidljiv određen rast premije rizika. Ipak, značajniji rast premije rizika ograničen je utjecajem ekspanzivn­e politike ECBa”, komentirao je Kovač. U takvim okolnostim­a “nastradale” su i hrvatske

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia