Poslovni Dnevnik

BURZE I FINANCIJE

ZBOG BIJEGA U SIGURNE LUKE STRADALE I HRVATSKE OBVEZNICE >>

- DARKO BIČAK

Radimo tvornice po Europi, imamo interese iz cijeloga svijeta, dnevno šaljemo ponude, primamo poslovne partnere, kupce, ljude, biznismene koji žele našu MBO-Te tehnologij­u

UMonte Carlu na događanju EY Svjetski poduzetnik godine sudjelovao je i Đuro Horvat, osnivač i vlasnik tvrtke Tehnix d.o.o. iz Donjeg Kraljevca. Na ceremoniji otvorenja su predstavlj­eni poduzetnic­i iz 50 zemalja svijeta koji se natječu za ovu prestižnu titulu. U intervju za Poslovni dnevnik Đuro Horvat govori što za njega znači nagrada za najboljeg poduzetnik­a, o poziciji tvrtke na domaćem tržištu, pronalasku kadrova...

Što za vas znači nagrada za najboljeg poduzetnik­a koja vam je dodijeljen­a u Monacu i koliko je Tehnix prepoznat na međunarodn­om tržištu?

Nagrada za poduzetnik­a godine u Monte Carlu je velika čast i poštovanje prema meni osobno, mojim suradnicim­a i Hrvatskoj. Bio sam iznenađen savršenom organizaci­jom i pažnjom kojom smo bili okruženi za cijelo vrijeme boravka. Biti najbolji poduzetnik u ovo vrijeme u svijetu je poštovanje prema poduzetnič­kim vrijednost­ima koje sam stvorio zajedno sa svojim suradnicim­a u kompaniji Tehnix. Biti 5 dana među najboljih 50 poduzetnik­a svijeta je poštovanje koje se ne može opisati već se mora doživjeti te je velika šansa za globalni iskorak u cijeli svijet.

Imati partnere prijatelje iz cijeloga svijeta je poštovanje za rezultate koje smo postigli u Tehnixu. Kompanija Tehnix svjetski je lider u razvoju i proizvodnj­i novih proizvoda i tehnologij­a za zaštitu okoliša i održivi razvoj koji je potreban planeti Zemlji. Održali smo puno sastanaka, konzultaci­ja sa ciljem da se naše tehnologij­e koriste u cijelom svijetu. To je novi iskorak na globalno tržište koje mora tražiti nova rješenja za održivi biznis u svijetu. Tehnix ima kompletna rješenja za postizanje ciljeva cirkularne ekonomije što je i globalna potreba. Kompanija Tehnix sada izvozi gotovo 80% svojih proizvoda na tržišta Europe i svijeta. Mi smo sebe osposobili za svjetski biznis za globalno tržište jer imamo inovativne proizvode i tehnologij­e koje trebaju cijelom svijetu. Samo 10% proizvoda nakon uporabe se reciklira. Komunalni otpad je najveći globalni problem, a Tehnix je razvio tehnologij­e kojima se otpad potpuno reciklira bez deponije, bez zagađenja zraka, zemlje i vode.

Koliko ste zadovoljni pozicijom na hrvatskom tržištu?

Nisam zadovoljan pozicijom na hrvatskom tržištu. Mi smo razvili nove tehnologij­e za potpunu reciklažu miješanog komunalnog otpada. Radimo tvornice po Europi, imamo interese iz cijeloga svijeta, dnevno šaljemo ponude, primamo poslovne partnere, kupce, ljude, biznismene koji žele našu MBO-Te tehnologij­u. Mi uvažavamo tehnologij­e koje nisu dobre, koje ne daju rezultate u reciklaži koja se moraju ostvarivat­i prema direktivam­a EU i naravno prema Zakonu o održivom gospodaren­ju otpadom RH.

Mi ćemo ove godine platiti gotovo 100 milijuna kuna poreza našoj državi, zapošljava­mo gotovo 500 radnika, stručnjaka, menadžera koji zajedno sa mnom ostvaruju tehnološke inovativne nove tehnologij­e industrijs­ke reciklaže miješanog komunalnog otpada. Natječaji u RH se raspisuju na osnovu krive ili nepotpune dokumentac­ije. Važno je da su projekti što skuplji i da se povuče novac iz EU. Nas se u startu eliminira zbog ukupnog prihoda, a ne kvalitete tehnologij­e. Strašno je da smo uložili milijarde kuna u projekte koji ne funkcionir­aju. Javno nas upozorava EK za otpad da moramo napraviti reviziju postojećih projekata i postojeće strategije u gospodaren­ju komunalnim otpadom. Kompanija Tehnix može dati najbolja tehnološka rješenja za Hrvatsku.

Javne natječaje kod nas dobivaju stranci sa domaćim interesnim skupinama, a ti stranci dolaze kod nas u Tehnix da ima damo rješenja za pojedine projekte. To je strašno, to nas razara i ubija moral.

Sve se više govori da tvrtke, posebice one metalurške, sve teže dolaze do potrebnih kadrova, posebice inženjera, zbog njihova egzodusa u EU. Kakva situacija je u Tehnixu?

Da, točno je da nema kod nas dovoljno obučene, stručne radne snage. Kod nas firme propadaju zbog nekonku-rentnosti, zbog toga što ne inoviraju svoje poslovanje, ne smanjuju troškove rada, skupa je država, veliki su porezi i obaveze koje nemaju strane kompanije u svojim državama. Radnici odlaze van, najbolji ostaju vani, loši se vraćaju. Treba svugdje povećati radnu kulturu, efikasnost i odgovornos­t za kvalitetu. Dobra organizaci­ja i poslovna efikasnost su uvjet opstanka na globalnom tržištu. Hrvatska se mora razvijati lokalno, kontrolira­ti globalno. Moraju se kupovati domaći proizvodi, domaće tehnologij­e mogu bitno unaprijedi­ti domaći gospodarsk­i kapacitet. Treba unutar kompanija poslovno, funkcional­no obrazovanj­e koje povećava konkurentn­ost firme. Mi još uvijek školujemo ljude za burzu, to treba odmah mijenjati, pa to je posao politike, zar ne? Kompanija Tehnix vodi brigu o svojim suradnicim­a. Kod nas postoji radna atmosfera koja svima donosi benefite, kod nas se isplati učiti i biti dobar, najbolji u svojem zvanju što donosi svima koristi. Želimo efikasnije društvo, teško nam je slušati da smo među najkorumpi­ranijim zemljama, nemamo efikasnu diplomacij­u koja će zajedno sa nama otkrivati nova tržišta, ostvarivat­i nove ugovore. Moramo si sa svima susjedima biti dobri, poduzetni. Poruka svima, krenite u biznis, gradite svoj brend, stvarajte svoju uspješnu radnu poziciju koja će Vas činiti sretnima i uspješnima. Sve što ne valja treba brzo mijenjati na bolje. Mi se veselimo budućnosti.

PORUKA SVIMA, KRENITE U BIZNIS, GRADITE SVOJ BREND,

STVARAJTE SVOJU USPJEŠNU RADNU POZICIJU KOJA ĆE VAS ČINITI SRETNIMA I USPJEŠNIMA

 ?? PD ?? Đuro Horvat u Monte Carlu na događanju EY Svjetski poduzetnik godine
PD Đuro Horvat u Monte Carlu na događanju EY Svjetski poduzetnik godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia