Poslovni Dnevnik

Berlin želi strogu štednju i otpuštanje EU birokrata

- TOMISLAV PILI

Željezna disciplina Ministar Wolfgang Schäuble ima viziju reforme Europske unije

Schäbleova inicijativ­a predviđa veto na nacionalne proračune ako krše odredbe o stabilnost­i te posebno nadzorno tijelo za proračune

Željezna disciplina u održavanju proračunsk­ih pravila i manja birokracij­a u Bruxellesu najvažniji su naglasci reforme Europske unije nakon Brexita po zamisli njemačkog ministra financija Wolfganga Schäublea. U interni dokument naslovljen “Inicijativ­e nakon referendum­a u Ujedinjeno­m Kraljevstv­u” uvid je imao njemački dnevni listi Handelsbla­tt.

Vijeće stručnjaka

U dokumentu je nabrojano nekoliko mjera kojima bi se zemlje članice Europske unije natjeralo da se striktnije pridržavaj­u maastriški­h kriterija, poput manjka proračuna od najviše tri posto te razine javnog duga koja ne bi smjela prelaziti 60 posto BDPa. Jedna od tih mjera jest i stavljanje veta na nacionalne proračune koji krše europske odredbe o financijsk­oj stabilnost­i. Štoviše, Schäuble predlaže da se osnuje posebno, neovisno ti- jelo sastavljen­o od stručnjaka koje bi nadziralo proračunsk­e politike članica, a umjesto Europske komisije. Pitanje je kokve bi se ovakav plan svidio dijelu članica, poput Francuske, Španjolske i Italije, čiji su manjkovi u riznici te razine javnog duga daleko iznad propisanih.

Bez kazni za prekršitel­je

No, u očima njemačkog ministra financija očito je mnogo veći problem što Europska komisija ne kažnjava prekršitel­je, iako ima te ovlasti. Tako je Francuska lani dobila još dvije godine da dovede u red svoj proračun, što nije dočekano s odobravanj­em u sjevernim članicama EUa, uključujuć­i i u Njemačkoj.

“Države članice ne bi trebale zaobilazit­i svoje obveze u osiguiranj­u stabilnog proračuna i strukturni­h reformi koje pomažu rastu”, prenosi Handelsbla­tt navode iz dokumenta. Ministar Schäuble planira i smanjenje Europske komisijeko­ja se već godinama suočava s kritikama zbog prekomjern­e birokracij­e. Međutim, Schübleov dokument ne daje previše detalja oko toga.

 ??  ?? Ministar financija Wolfgang Schäuble
Ministar financija Wolfgang Schäuble

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia