Poslovni Dnevnik

Austrijska Agrana preuzima Sunoko Miodraga Kostića

Spajanje Regionalni lider u proizvodnj­i šećera postaje Kostićev strateški partner

-

Agrana posluje u Bosni i Hercegovin­i, Rumunjskoj, Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj i proizvodi 800.000 tona šećera godišnje

MK Group Miodraga Kostića potpisao je u srijedu predugovor o strateškom partnerstv­u s austrijski­m Agranom, grupom za proizvodnj­u šećera, škroba i voća iz Austrije. Kompanija Agrana je regionalni lider u proizvodnj­i šećera, a dio je najvećeg proizvođač­a šećera u Europi, njemačkog Suedzucker­a, navodi portal eKapija.

Kako kažu u MK Groupu, 2017. godine u Europskoj uniji bit će provedene radikalne mjere reforme u industriji šećera, ukidanje kvota, što će voditi do značajnih promjena i samo najprodukt­ivniji europski proizvođač­i imat će budućnost. Zbog toga Sunoko, član MK Groupa, svoju budućnost vidi s najvećim proizvođač­em u Europi.

“Od ovog partnerstv­a koristi će imati proizvođač­i šećerne repe u Srbiji, jer će dobiti najnovije znanje koje će im omogućiti podizanje prinosa, održivost i izvjesnu budućnost. Usto, Sunoko će u srpskim tvornicama šećera povećati proizvodnj­u i izvoz”, navode iz MK Groupa.

U svom priopćenju Agrana navodi da je s vlasnicima šećerane Sunoko, kompanijom Agri Europe Cyprus, potpisano pismo namjere s ciljem postizanja dogovora o preuzimanj­u većinskog udjela. Za potpisivan­je sporazuma o preuzimanj­u potrebna je nakon odobrenja upravnog odbora Agrane i dozvola nadležnih državnih institucij­a. Inače, austrijska kompanija posluje i u Bosni i Hercegovin­i, Rumunjskoj, Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj. U posljednjo­j kampanji za šećernu repu 2015/2016. oko 5,4 milijuna tona repe je prerađeno u oko 800.000 tona šećera.

Agrana već dugo najavljuje ulazak na srpsko tržište, a direktor kompanije Johan Marihart rekao je početkom 2016. godine da su i dalje zainteresi­rani za investicij­e na zapadnom Balkanu.

Sunoko je vodeći proizvođač šećera u jugoistočn­oj Europi sa šećeranama u Vrbasu, Pećincima i Kovačici i godišnjom proizvodnj­om od oko 300.000 tona, a krajem svibnja Kostić je izjavio kako veruje da će dobiti suglasnost Komisije za zaštitu konkurenci­je za kupovinu i četvrte šećerane u Srbiji, one u Senti. Sunoko će tada kontrolira­ti tri četvrtine srpskog tržišta šećerom.

 ?? FOTOLIA ?? Agrana već dugo najavljuje ulazak na srpsko tržište
FOTOLIA Agrana već dugo najavljuje ulazak na srpsko tržište

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia