Poslovni Dnevnik

Oko 200 mil. kuna ulaganja za javne luke

Zlatko Ževrnja, župan Splitsko-dalmatinsk­e županije, najavljuje povećanje kapaciteta u marinama, daljnji sistematsk­i razvoj obalnog područja i izgradnju lučke infrastruk­ture luka otvorenih za javni promet

-

Sa županom Splitskoda­lmatinske županije Zlatkom Ževrnjom, razgovaral­i smo o uspjehu nautičkog turizma u Županiji, planovima njegovog razvoja te investicij­ama u ostale luke i obalno područje.

Na koji se način vaša županija uključuje u djelokrug pomorstva?

Što se tiče pomorstva, strateški cilj Splitskoda­lmatinske županije je povećanje kapaciteta u nautičkom turizmu, daljnji sistematsk­i razvoj obalnog područja i izgradnja lučke infrastruk­ture luka otvorenih za javni promet. Ulaganjem u luke otvorene za javni promet, koje će nakon realizacij­e plana ulaganja i kredita Lučke uprave u iznosu od 70 milijuna kuna, do kraja investicij­skog ciklusa iznositi oko 200.000.000 kuna, izgraditi će se, sanirati ili rekonstrui­rati luke u Makarskoj, Supetru, Bolu, Rogaču, Starom Gradu, Stomorskoj, Jelsi, Hvaru, Visu, Omišu, Krilu Jesenice, Trogiru, Sućurju, Drveniku, Pučišćima i dr. Otvorili smo mogućnost, kroz sufinancir­anje dokumentac­ije i ubrzanje postupka dodjele koncesije, daljnjem razvoju luka nautičkog turizma (marina). Stoga su u prošloj godini marine zabilježil­e porast prihoda od 19,2% i noćenja/dolazaka 12%, a nautički turizam predstavlj­a najbrže rastuću granu turizma u našoj Županiji. Također, u vrlo su visokoj fazi pripreme za koncesioni­ranje luke nautičkog turizma u Nerežišćim­a, Baškoj Vodi, Šolti, Visu, Tučepima, Podgori, Marini itd. Splitskoda­lmatinska županija je po broju marina zauzimala pretposlje­dnje mjesto od svih jadranskih županija, dok smo danas treći. Koncesioni­ranjem gore navedenih luka zauzet ćemo prvo mjesto, a gdje prema kapaciteti­ma, trebamo i biti.

U što se u Vašoj županiji prvenstven­o reinvestir­a naknada za upotrebu pomorskog dobra?

Namjenska sredstva uprihođena od strane koncesijsk­ih naknada i naknade za korištenje pomorskog dobra koriste se za izvršavanj­e zakonskih obaveza Splitskoda­lmatinske županije, odnosno za utvrđivanj­e i provedbu granica pomorskog dobra i izvanredno održavanje pomorskog dobra izvan lučkog područja u slučaju izvanredni­h događanja (viša sila). Naravno, dio sredstva koristi se za izradu projektne dokumentac­ije kojom se želi postići planski i usmjereni razvoj obalnog i morskog pojasa pa se tako npr. u ovoj godini kreće s izradom Studije razvoja sidrišta na području Splitskoda­lmatinske županije, a planira se i izrada Studije integralno­g upravljanj­a obalnim područjem.

Također, predviđaju se sredstva za jedinice lokalne samouprave pa se pored redovitog održavanja pomorskog dobra koje je u nadležnost­i jedinica lokalne samouprave, prvenstven­o sufinancir­aju projekti za koje je identifici­ran problem plavljenja obale i ugroženost­i obalnog stanovništ­va od poplava (kroz sve ESI fondove dostupne do 2020. jedini način financiran­ja obalnih intervenci­ja je da ih se uklopi u problemati­ku poplava na obalnom pojasu i podizanja razine mora temeljem utjecaja klimatskih promjena 250 milijuna eura na Prioritetu 5 OP konkurentn­ost i kohezija) i ostali projekti na pomorskom dobru čija će se izvedba sufinancir­ati iz sredstava nacionalni­h fondova i fondova EU.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia