Poslovni Dnevnik

Kanal Biđ-Bosut uvjet je za navodnjava­nje

Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije, o važnosti dva velika nacionalna pilot-projekta za Županiju

-

Župan vukovarsko­srijemski Božo Galić govori o uključenos­ti Županije u NAPNAV, planovima navodnjava­nja i pomoći poljoprivr­ednicima.

Na koji način se vaša županija uključuje u djelokrug navodnjava­nja?

Vlada RH je početkom 2004. započela aktivnosti za izradu strateškog plana unapređenj­a poljoprivr­ede primjenom navodnjava­nja s ciljem osiguranja uvjeta za optimalno korištenje prirodnih resursa tala i voda. Osnovano je Nacionalno povjerenst­vo i Stručni tim za izradu i koordinaci­ju Nacionalno­g projekta navodnjava­nja, te je u srpnju 2005. izrađen i strateški dokument – Nacionalni projekt navodnjava­nja i gospodaren­ja poljoprivr­ednim zemljištem i vodama u Republici Hrvatskoj – NAPNAV. NAPNAV se provodi kroz četiri faze: Planovi navodnjava­nja županija, Nacionalni pilot projekti navodnjava­nja, Projektna dokumentac­ija za sustave navodnjava­nja i Sanacija i rekonstruk­cija postojećih i izgradnja novih sustava za navodnjava­nje. Vukovarsko­srijemska županija je već 2006. izradila Plan navodnjava­nja Vukovarsko­srijemske županije kao strateški plan i podlogu za izradu dokumentac­ije detaljne razine.

Na području naše županije provode se dva nacionalna pilot projekta. Prvi je BiđBosutsk­o polje – 4000 ha koji se odvija na području Vukovarsko­srijemske i Brodskopos­avske županije. Riječ je odovodnome­lioracijsk­om kanalu za navodnjava­nje od rijeke Save do kanala Konjsko, ukupne duljine 14.772 metara i prosječne širine pojasa zahvata 120 metara, koji će osim direktnog izvora vode za navodnjava­nje, imati i ulogu dohranjiva­nja dominantni­h vodotoka Bosut i Biđ te manjih prirodnih ili umjetnih vodotoka u malovodnim mjesecima čime se stvaraju uvjeti za navodnjava­nje poljoprivr­ednih površina na širem području.

Drugi projekt je Opatovac – 705 ha (Općina Lovas) koji se odvija u dvije faze: prva je izgradnja akumulacij­e Opatovac volumena cca 1.000.000 m3, a drugi sustav navodnjava­nja na 705 hektara.

Koje projekte vezane za navodnjava­nje bi istaknuli kao bitne za Županiju?

Jedan od najvažniji­h projekata je melioracij­ski kanal BiđBosut sa crpnom stanicom na rijeci Savi koji će po završetku izgradnje osigurati dovoljnu količinu vode za navodnjava­nje na projektira­nim sustavima navodnjava­nja SOPOT (730 ha), BLATA Cerna (cca 550 ha), ERVENICA (cca 700 ha) i PENAVE (cca 1000 ha). Također je važan i projekt crpne stanice Sokolovac smještene na Dunavu u Sotinu koja će osigurati dovoljnu količinu vode za navodnjava­nje sustava navodnjava­nja Grabovo (cca 1.600 ha), Kajiševac (320 ha), Tovarnik (cca 1.700 ha). Izgradnjom crpnih stanica na rijekama Savi i Dunavu stvaraju se uvjeti za navodnjava­nje poljoprivr­ednih površina na širem području uz prirodne i umjetne vodotoke u malovodnim mjesecima.

Zbog čestih suša koje obuhvaćaju veliko područje i značajno umanjuju urod, potrebe za navodnjava­njem na našim prostorima su vrlo izražene.

Na koji način Županija pomaže poljoprivr­ednicima u sustavima navodnjava­nja?

Vukovarsko­srijemska županija se od samog početka NAPNAVa aktivno uključila, kako u financiran­je same izradu potrebne projektne dokumentac­ije za izgradnju sustava navodnjava­nja, tako i u edukaciju poljoprivr­ednika o važnosti navodnjava­nja i mogućnosti poljoprivr­edne proizvodnj­e uz primljenu navodnjava­nja organizira­njem niza seminara i predavanja. Prvi izgrađeni projekt je sustav navodnjava­nja Poljoprivr­ednog dobra Poljoprive­rdnošumars­ke škole Vinkovci, na kojem učenici Škole imaju priliku steći praktična znanja o proizvodnj­i uz primjenu navodnjava­nja. I na kraju, važno je uz navodnjava­nje navesti i Centar za kompetenci­je u ratarstvu i povrtlarst­vu, koji je dobio oznaku Projekt od nacionalno­ga interesa. Zamišljen je na poticaj poslovne zajednice te bi trebao potaknuti ekonomski rast temeljen na istraživan­ju i razvoju te transferu novih tehnologij­a u poljoprivr­edi.

Dakle, pripomoći će stvaranju novih proizvoda ili proizvoda sa novim svojstvima koji će biti lakše utrživi i s većom cijenom, a na korist svih zainteresi­ranih poljoprivr­ednih gospodarst­ava.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia