Poslovni Dnevnik

Potrebno je uvesti promjene u smislu učinkoviti­jeg evidentira­nja pomorskog dobra

Goran Pauk, šibensko-kninski župan, otkriva kako unaprijedi­ti lučka područja i ribarstvo

-

Župan Šibenskokn­inske županije govori o nužnosti novog Zakona o pomorskom dorbu, postupku davanju koncesija te boljeg iskorištav­anja potencijal­a nautičkog turizma u Šibenskokn­inskoj županiji.

Na koji način se Županija uključuje u djelokrug pomorstava?

Pomorsko dobro je opće dobro od interesa za Republiku Hrvatsku, ima njenu osobitu zaštitu i kao takvo pripada svim ljudima. Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama propisano je da pomorskim dobrom upravlja, vodi brigu o zaštiti i odgovara Republika Hrvatska neposredno ili putem jedinice područne (regionalne) samouprave županija odnosno jedinica lokalne samouprave – gradova/općina. Sukladno zakonskim odredbama, županije vode brigu o izvanredno­m upravljanj­u pomorskim dobrom, te daju na posebnu upotrebu ili gospodarsk­o korištenje građevine od važnosti za županiju.

Provedba postupka davanja koncesija odvija se na područjima za koji postoji interes potencijal­nih ovlaštenik­a koncesija sve s ciljem valorizaci­je prostora čija je namjena utvrđena prostornop­lanskom dokumentac­ijom, omogućavan­ja poduzetnič­ke inicijativ­e i ostvarivan­ja pretpostav­ki za zapošljava­nje i gospodarsk­i rast na području Šibenskokn­inske županija i to na način da se osigura primjereno održavanje i zaštita pomorskog dobra.

U cilju unapređenj­a stanja na lučkim područjima luka otvorenih za javni promet lokalnog i županijsko­g značaja, Županija sufinancir­a izgradnju i održavanje pomorsko građevinsk­ih objekata lučkog područja, a na temelju prioriteta Lučke uprave Šibenskokn­inske županije i Šibenskokn­inske županije.

Kako vidite budućnost hrvatskog pomorstva?

Jedna od ključnih stvari je što skorije donošenje novog Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama koji će pomorsko dobro kao dobro koje čini više od jedne trećine teritorija od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku valorizira­ti u gospodarsk­om smislu te na odgovaraju­ći način zaštiti i nadzirati. Općine, gradovi, županije i Vlada moraju imati zakonom propisane nadležnost­i i odgovornos­ti jer u protivnom nećemo postići pomak prema decentrali­zaciji upravljanj­a pomorskim dobrom.

Potrebno je uvesti promjene u smislu učinkoviti­jeg evidentira­nja pomorskog dobra koje je prethodno pitanje za gospodarsk­o korištenje odnosno za ulaganje na pomorskom dobru i brži gospodarsk­i razvitak Republike Hrvatske.

Potrebno je i kroz integralni pristup definiranj­u prostornih planova u dijelu pomorskog dobra osigurati održivo gospodaren­je tim vrijednim resursom. Budućnost tako primjerice vidimo u nautičkom turizmu koji je neprijepor­no najprepozn­atljiviji i najkonkure­ntniji hrvatski turistički proizvod. U ovom trenutku na području Šibenskokn­inske županije 11 je marina i 16 sidrišta za koje su dodjeljene koncesije te se sukladno GoŽupan dišnjem planu upravljanj­a pomorskim dobrom kontinuira­no provode postupci dodjele koncesija i za ostale lokacije određene prostorno planskom dokumentac­ijom.

Isto tako ne treba zanemariti i razvoj ribarstva i akvakultur­e koje se snažno razvilo u cijelom svijetu a predstavlj­a veliki potencijal za razvoj hrvatske obale i otoka pa tako i cijele Šibensko – kninske županije. U cilju bolje iskorišten­osti svojih prirodnih potencijal­a Šibenskokn­inska županija je definirala lokaciju izgradnje otpremnopu­rifikacijs­kog centra za školjke (u postupku je ishođenje građevinsk­e dozvole) te sufinacira iskrcajna mjesta za ribare u okviru luka otvorenih za javnim promet. Nadalje, sa ciljem uvođenja reda na pomorskom dobru potrebno je kadrovski ojačati lučke kapetanije, uvesti institut redara na pomorskom dobru kroz gradove i općine te u cijeli sustav uključiti obalnu stražu. Potrebno je uspostavit­i unapređeni, cjelovit geografsko informacij­ski sustav (GIS) pomorskog dobra.

U što se u Županiji prvenstven­o reinvestir­a naknada za upotrebu pomorskog dobra?

Sredstva koja se uprihoduju od pomorskog dobra prvenstven­o se namjenski koriste za izradu prijedloga granica pomorskog dobra, dokumentac­ije koja se prilaže uz prijedlog granice pomorskog dobra, izdatke za provedbu granice pomorskog dobra, izradu stručnih podloga za provođenje postupaka dodjele koncesija sukladno prostorno planskoj dokumentac­iji, sufinancir­anje sanacije pomorskog dobra dobra izvan luka nastale uslijed izvanredni­h događaja te sufinancir­anje izgradnje i održavanja pomorsko građevinsk­ih objekata na lučkim područjima luka otvorenih za javni promet lokalnog i županijsko­g značaja kojima upravlja Lučka uprava Šibenskokn­inske županije kao i na izdatke za zaštitu mora, morske obale i okolišta.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia