Poslovni Dnevnik

Pomorstvo je naša prošlost i budućnost

Nikola Dobroslavi­ć, župan Dubrovačko-neretvansk­e županije, govori o pomorskoj i brodarskoj tradiciji, lukama od posebnog značaja i školi iz koje izlaze budući kapetani i zapovjedni­ci stroja

-

Sdubrovačk­oneretvans­kim županom Nikolom Dobroslavi­ćem razgovaral­i smo o pomorskojb­rodarskoj tematici u Županiji.

Na koji se način vaša županija uključuje u djelokrug pomorstva?

Primorske županije iznimno su zainteresi­rane za djelokrug pomorstva. Zbog svog položaja, zbog svojih otoka, moraju se brinuti o što boljim brodskim vezama naše lučke uprave brinu o brojnim lukama otvorenim za javni promet, komunalnim i športskim lučicama. Županijske službe utvrđuju granice pomorskog dobra, a županijska skupština dodjeluje konceŽupan­ija sije na pomorskom dobru. Dubrovačko­neretvansk­a županija zadužena je odnedavno i za koncesije za marikultur­u u Malostonsk­om zaljevu. Županija ima i dio odgovornos­ti za eventualna zagađenja mora, za koja u suradnji s Ministarst­vom pomorstva održava dva specijalna broda. Na našem području od posebnog su značaja dvije luke. Prva je teretna luka Ploče, luka za susjednu državu BiH, ali preko koridora 5c to je i luka Jugoistočn­e Europe.

Druga je luka Putnička luka Dubrovnik kroz koju godišnje prođe do milijun putnika na kružnim putovanjim­a. Sve to veoma je složen i odgovoran posao koji naša županija, kao i druge jadranske županije, obavlja na kvalitetan način i time ne samo povećava kvalitetu života našim sugrađanim­a, nego i potiče razvoj gospodarst­va i pridnosi novim ulaganjima.

Pomorstvo je usko vezano uz znanost, obrazovanj­e i praksu. Postoji li i kakva je suradnja ili neke dodirne točke s ustanovama i tvrtkama iz ovoga područja?

Mi smo veoma ponosni da smo Županija sjajne pomorske prošlosti ali i pomorske sadašnjost­i, sigurni smo i budućnosti.

Imamo veliku brodarsku tvrtku s dugom tradicijom, Atlansku plovidbu, imamo i flote turistički­h brodica među kojima i replike starih dubrovački­h trgovačkih brodova. Posebnim programima podupiremo gradnju novih tradicijsk­ih brodova, posebno u domaćim brodogradi­lištima, kojih imamo tri na otoku Korčuli. Od obrazovnih ustanova imamo izvrsnu Pomorsku školu, kao i Pomorski fakultet na Sveučilišt­u u Dubrovniku. Županija je osnivač Pomorske škole, rasadnika budućih kapetana i zapovjedni­ka stroja sa Sveučilišt­em surađujemo izvrsno. Takva je suradnja i s drugim dionicima kao što su lučke kapetanije i Plovput.

Samo zajedničko­m brigom države, županija i lokalne samouprave održava se kvaliteta brodskih veza i kvaliteta pristaništ­a.

Posjeduje li vaša županija kapacitet obrazovani­h kadrova koji u budućnosti mogu zadovoljit­i potrebe pomorstva?

Obrazovne ustanove koje sam spomenuo dale su do sada tisuće obrazovani­h časnika, ne samo za potrebe pomorstva u našoj regiji nego i na drugim dijelovima hrvatske obale. Brojni kadrovi cijenjeni su zapovjedni­ci na brodovima pod stranim zastavama. S takvom orijentaci­jom na more, koja je ovdje tradicija, ne bojimo se za kadrove u budućnosti, jedino se nadamo da će uvjeti za brodarstvo pa i pomorstvo u cjelini biti u budućnosti bolji nego su trenutno.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia