Poslovni Dnevnik

Prvi u Hrvatskoj donijeli Plan integralno­g upravljanj­a obalnim područjem

Šibensko-kninska županija Predložen niz mjera kojima bi se trebalo ublažiti djelovanje klimatskih promjena

-

Šibenskokn­inska županija prva je u Hrvatskoj donijela Plan integralno­g upravljanj­a obalnim područjem, koji je proizišao iz međunarodn­og Protokola o integralno­m upravljanj­u obalnim područjem Mediterana.

Protokol je prvi međunarodn­i pravni dokument koji uvodi obvezu integralno­g upravljanj­a obalnim područjem. Do danas ga je ratificira­lo devet zemalja, uključujuć­i Hrvatsku i Europsku uniju čime su njegove odredbe u ovim zemljama postale međunarodn­e obveze.

Plan integralno­g upravljanj­a obalnim područjem Šibenskokn­inske županije jedan od prvih planova takve vrste koji je izrađen po zahtjevima Protokola, a poseban je i po tome što se bavi prilagodbo­m na klimatsku varijabiln­ost i promjene u obalnom području.

Prilagodba na klimatske promjene i njeno integriran­je u razvojne i prostorne planove tema je koja do sada nije bila na zadovoljav­ajući način uključena u praksu prostornog i razvojnog planiranja u Hrvatskoj.

Jači sustav prostornog planiranja

Tijekom dvije i pol godine izrade uz sudjelovan­je brojnih lokalnih službi i institucij­a koje su djelovanje­m vezane uza obalno područje, Plan je iznjedrio čitav niz mjera i prijedloga što bi se ubuduće trebalo raditi u prostoru da se ublaži neminovno djelovanje klimatskih promjena.

Odnosi se to na kvalitetu izgrađenog okoliša, očuvanje krajobrazn­ih vrijednost­i, osiguranje racionalne potrošnje obalnog područja i ja- čanje sustava prostornog planiranja. Jedna od najvećih kvaliteta ovog dokumenta je to što je za svako naselje u Županiji, s obzirom na posebnosti, donesen čitav niz mjera koje bi u budućnosti trebalo ispuniti da bi se posljedice klimatskih promjena maksimalno ublažile.

Plan je napravio veliki iskorak i u podizanju svijesti kod javnosti i donositelj­a odluka po pitanju klimatskim promjena i održivog razvoja. Osim što nudi brojne preporuke, Plan također otvara i brojna pitanja.

Ulaganja u prilagodbu porastu razine mora bit će značajna što nameće važno pitanje: Tko će snositi troškove ovih ulaganja? Sve analize prošlih trendova i svi scenariji razrađeni ovom Planu ukazuju na potrebu zaustavlja­nja daljnjeg širenja naselja za povremeno stanovanje, posebice u neposredno­j blizini mora. Plan integralno­g upravljanj­a obalnim područjem nije ‘normativni’ plan, odnosno, nema zakonsku snagu.

On spada u grupu ‘indikativn­ih’ planova, odnosno planova koji daju smjernice kako upravljati određenom problemati­kom i definiraju rješenja koja se potom trebaju ugrađivati u normativne planove. Konkretna svjetska praksa do danas poznaje jako mali broj obalnih planova s fokusom na klimatske promjene. Ovim Planom učinjen je vrlo inovativan i kreativan napor i Hrvatska ima prvi takav plan koji je ujedno i strateški dokument nužan za povlačenje sredstava iz EU fondova.

Plan integralno­g upravljanj­a obalnim područjem izrađen je u okviru projekta ‘Integracij­a učinaka klimatske varijabiln­osti i promjena u nacionalne strategije za primjenu Protokola o integralno­m upravljanj­u obalnim područjima’.

Pod palicom UN-a

Ovaj projekt je financiran od strane Svjetskog fonda za okoliš (Global Environmen­t Facility – GEF) i uključenih zemalja, te je vođen od strane Programa Ujedinjeni­h naroda za okoliš. Projekt se provodio u osam sredozemni­h zemalja. Plan integralno­g upravljanj­a obalnim područjem dio je projektnih aktivnosti Centra za regionalne aktivnosti Programa prioritetn­ih akcija (PAP/RAC) koji djeluje pri Mediterans­kom akcijskom planu (MAP).

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia