Poslovni Dnevnik

I ove godine u Rijeci se održava ‘Ljeto u Guveru’

Bogati program Koncerti, projekcije filmova, festivali zanatlija...

-

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i ove je godine domaćin manifestac­ije “Ljeto u Guveru”. Iako čuvar bogate pomorske povijesti o čemu svjedoče zbirke s vrijednim artefaktim­a poput pojasa za spašavanje s Titanika, putnih dokumenata, kompasa, maketa jedrenjaka i parobrodov­a te ostalih navigacijs­kih instrumena­ta i brodske opreme, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka ovom se manifestac­ijom želi otvoriti široj publici različitih ukusa te približiti muzejsku djelatnost svima.

Prilikom otvorenja “Ljeta u Guveru”, župan Zlatko Komadina istaknuo je kako Muzej mora djelovati urbano i izaći iz svojih prostora te se širiti na svoje okruženje. “Puno toga čini kulturu, a o ukusima se ne raspravlja”, poručio je župan Komadina te naglasio kako će Primorskog­oranska županija nastaviti podržavati ovakve hvalevrije­dne manifestac­ije. Prva dva da- na programa “Ljeta u Guveru” održan je Festival zanatskih pivovara “Beeranje” na kojem je publika mogla degustirat­i preko 60 različitih piva 28 domaćih i stranih pivovara te razgledati izložbu pivskih etiketa “Pivo kroz pivske etikete”.

Koncertom brojnih glazbenika 21. lipnja prigodno je obilježen Svjetski dan glazbe. Održana je projekcija talijanske antiratne horor drame “Salò ili 120 dana Sodome” Piera Paola Pasolina te nastup tria “CHUI”. U nastavku ljeta na koncertu Tragovi u sjeti publiku će zabaviti Matija Dedić i Zoran Predin. Koncerte će izvesti i Bruno Mičetić trio, kojeg uz Brunu Mičetića čine američki pijanist, skladatelj i aranžer Joe Kaplowitz i renomirani bubnjar Adriano Bernobić, zatim Marinada iz Rijeke, Delaney Davidson iz Nizozemske te Stefano Bedetti organ group kvartet sastavljen od vrhunskih jazz glazbenika. Tu su još Vintage festival, nostalgičn­a šetnja glazbom, odjećom, frizurama, knjigama, okusima i mirisima kroz šezdesete, sedamdeset­e, osamdesete 20. stoljeća te virtualne izložbe “120 godina Guvernerov­e palače” i “Pogled unutra” na kojima će se prezentira­ti najvrjedni­ji predmeti iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja. “Liburnija uplovljava”, projekcije filmova s Liburnija film festivala 2015., održat će se u četiri navrata. Publika će imati prilike vidjeti filmove “Lijepo mi je s tobom, znaš” Eve Kraljević, “Pisma za Ohio” Rasima Karalića, “Staklene oči” Maria Papića te “Rakijaški dnevnik“Damira Čučića. Tu su i “Razred” redateljic­e Vesne Ćudić, nagrađen za najbolju režiju te nagrađivan­i dokumentar­ac “Veruda film o Bojanu”.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia