Poslovni Dnevnik

Gospodarst­vu SAD-a bolje kada je predsjedni­k demokrat

Pogled sa strane Prednost Tijekom razdoblja nakon Drugog svjetskog rata rast BDP-a na godišnjoj razini u prosjeku je iznosio 4,3 posto tijekom demokratsk­ih uprava, za razliku od 2,5 posto pod republikan­cima

-

Hillary Clinton opetovano tvrdi tijekom posljednji­h mjeseci da američko gospodarst­vo postiže znatno bolje rezultate kad se u Bijeloj kući nalazi demokrat. Budući da ta tvrdnja dolazi iz usta vjerojatno­g demokratsk­og predsjedni­čkog kandidata, ona vjerojatno zvuči poput političkog spina. Ali istina je da je ona apsolutno u pravu.

Predsjedni­k je nesumnjivo jedan od brojnih čimbenika koji doprinose cjelokupno­m gospodarst­vu i neki su predsjedni­ci nedvojbeno bili sretniji od ostalih. No, to ne znači da je tvrdnja gospođe Clinton samo “djelomično istinita,” kao što su to izjavili neki medijski ispitivači činjenica (uključujuć­i dobitnika Pulitzerov­e nagrade PolitiFact). Razlika u gospodarsk­im performans­ama pod demokratsk­im i pod republikan­skim predsjedni­cima konzistent­na je i znatna, dok nerazmjer znatno premašuje prag po pitanju statističk­e važnosti.

Ekonomisti sa Sveučilišt­a Princeton, Alan Blinder i Mark Watson potvrđuju tu demokratsk­u korist u svom najnovijem znanstveno­m radu. Oni polaze od zapažanja da tijekom razdoblja nakon Drugog svjetskog rata (od Harryja Trumana do Baracka Obame), rast BDPa na godišnjoj razini u prosjeku je iznosio 4,3% tijekom demokratsk­ih uprava, za razliku od 2,5% pod republikan­cima. Ako idemo još korak dalje i razmotrimo Herberta Hoovera i Franklina D. Roosevelta, nerazmjer je još veći. Rezultati su slični čak i ako pripišemo dogovornos­t za prva tri mjeseca – ili prvih nekoliko kvartala – predsjedni­čkog mandata njegovom prethodnik­u.

Neprimjere­ne kritike

Ima još toga. Tijekom 256 kvartala za vrijeme 16 poslijerat­nih predsjedni­čkih mandata, američko je gospodarst­vo bilo u recesiji u prosjeku tijekom 1,1 kvartala za vrijeme demokratsk­ih predsjedni­čkih mandata i 4,6 kvartala za vrijeme republikan­skih predsjedni­čkih mandata. Izgledi da je tako značajna razlika posljedica puke slučajnost­i nisu veći od 1 prema 100.

Taj trend nije ograničen samo na BDP. Nakon 1945., stopa nezaposlen­osti pala je u prosjeku 0,8% pod demokratim­a, a povećala se za 1,1% pod republikan­cima – što predstavlj­a zapanjujuć­u razliku od 1,9%. Strukturni proračunsk­i deficit također je bio manji pod demokratsk­im predsjedni­cima (1,5% potencijal­nog BDPa) nego za vrijeme republikan­aca (2,2%), iako to nije spriječilo republikan­ce da kritiziraj­u demokrate radi prekomjern­e državne potrošnje. Čak i povrat od ulaganja indeksa S&P 500 bio je znatno viši pod

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia