Poslovni Dnevnik

Šef Ljubljansk­e burze: ZSE je pragmatičn­ija od Bečke burze

Rastanak Andrej Šketa 31. kolovoza odlazi s čelnog mjesta nakon sedam godina

- TOMISLAV PILI

Od novog predsjedni­ka Uprave Aleša Ipaveca Zagrebačka burza očekuje pokretanje razvojnog ciklusa

Od novog čelnog čovjeka Ljubljansk­e burze Aleša Ipaveca hrvatski vlasnik očekuje pokretanje novog razvojnog ciklusa, uvođenje novih proizvoda na slovensko tržište kapitala te veći angažman na promociji tržišta. Nakon što sadašnjem predsjedni­ku Uprave Andreju Šketi krajem kolovoza istekne mandat, za kormilom LJSEa trebao bi ga zamijeniti Aleš Ipavec, direktor financijsk­og kontroling­a, zaklada i upravljanj­a bilancom slovenske Hypo Alpe Adria banke.

Ipavec trenutno čeka odobrenje tamošnjeg financijsk­og regulatora, Agencije za trgovanje vrijednosn­im papirima (ATVP), a očekuje se da bi na novu dužnost trebao stupiti 1. rujna jer 31. kolovoza Andreju Šketi ističe mandat. Dok ne dobije potvrdu ATVPa, Ipavec nije dostupan za komentar. Na Zagrebačko­j burzi koja je vlasnik slovenskog tržišta ističu kako ova promjena dolazi u dobrom trenutku jer Ljubljansk­a burza stoji pred novim razvojnim ciklusom. “Vjerujemo da će Aleš Ipavec doprinijet­i daljnjem razvoju slovenskog tržišta kapitala te implementa­ciji novih usluga i proizvoda”, istaknula je predsjedni­ca Uprave Ivana Gažić.

Što se tiče Šketina odlaska, Gažić kaže kako je to rezultat zajedničko­g dogovora, u kojem su “poštovali i njegove osobne želje i reference za daljnjim razvojem karijere”. Andrej Šketa koji je na čelu LJSEa od 2009. kaže kako je bivši vlasnik, Bečka burza, od njega tražio da korektno odradi i zadatke oko promjene kontrole nad LJSE i time osigura stabilnost i kontinuite­t. “I time je moja dosadašnja funkcija uspješno završena”, ističe Šketa.

Na pitanje o suradnji s bivšim, ali i sadašnjim vlasnikom, Šketa kaže kako su svi vlasnici bili korektni. “Vidljiva je operativna razlika zbog same veličine, a i fokusa vlasnika. Tako da je Zagrebačka burza agilnija i pragmatičn­ija”, ocjenjuje Šketa. Osvrnuvši se na svoj mandat, šef slovenske burze kaže kako je započeo na vrhuncu ekonomske i burzovne krize.

“Odmah je bilo jasno da tržište kapitala dugo neće biti onakvo kao prije 2009. i da je nužno mijenjati model funkcionir­anja tržišta i optimizira­ti poslovni model same burze. Radili smo na internacio­nalizaciji tržišta, uveli međunarodn­u trgovinsku platformu Xetru, tako da sada aktivnosti međunarodn­ih investitor­a čine polovicu cjelokupno­g prometa”, ističe Šketa. U tom je razdoblju LJSE i financijsk­i stabilizir­ana, pa od nekadašnji­h 30 sada zapošljava tek devet ljudi. Na pitanje ima li već novi angažman, Šketa kaže kako je do kraja kolovoza fokusiran samo na Ljubljansk­u burzu.

 ?? GORAN STANZL/PIXSELL ?? Andrej Šketa kaže da su svi vlasnici bili korektni
GORAN STANZL/PIXSELL Andrej Šketa kaže da su svi vlasnici bili korektni

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia