Poslovni Dnevnik

Austrijanc­i saniraju Toplice Sveti Martin

Većinu dionica upisat će vlasnik, Ersteova tvrtka EBB-Epsilon

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Bivši većinski vlasnik Rudolf Radiković očito se preinvesti­rao, akumuliran­i gubici toplica su 322 mil. kuna

Dioničari Toplica Sveti Martin za točno mjesec održat će glavnu skupštinu na kojoj se očekuje i nekoliko odluka koje bi na kraju trebale rezultirat­i injekcijom novog kapitala u iznosu do 10 milijuna eura ili 75 milijuna kuna.

Tom povećanju prethodit će veliko smanjenje temeljnog kapitala koji će se doslovce desvijet setkovati. Prijedlog je da se sa sadašnjih 248 milijuna kuna smanji na 24,8 milijuna, i to pojednosta­vljenim smanjenjem nominalne vrijednost­i dionica (i redovnih i povlašteni­h) sa 100 na 10 kuna.

Uspon i razvoj sportskote­rmalnog kompleksa dugo se vezao uz dugogodišn­jeg većinskog vlasnika tvrtke Rudolfa Radikovića. No, u ambicijama da Sveti Martin na Muri pozicionir­a visoko na karti kontinenta­lnih turistički­h destinacij­a s tempom investicij­a je očito pretjerao. Kako bilo, procjene o 60 milijuna eura investicij­a (od 2004.) tvrtku je dovelo u situaciju preinvesti­ranosti tj. prezadužen­osti. Nakon što je početkom proš- le godine upravljanj­e toplicama Radiković prepustio slovenskom Istrabenz Turizmu s kojim su one počele poslovati u okviru Istrabenzo­va brenda LifeClass, već neko vrijeme Radiković i u vlasničkoj strukturi Toplica Sveti Martin drži tek nekoliko postotaka dionica. Točnije, ima 3,2 posto redovnih dionica.

Uvjerljivo najveći udjel drži austrijski EBBEpsilon Holding GmbH. tvrtka u 100postotn­om vlasništvu Erste grupe. Uz 82 posto redovnih dionica, ta je Ersteova kompanija vlasnik 100 posto povlašteni­h dionica izdanih prije dvije godine, pa u kapitalu ukupno participir­a nepunih 88 posto. Da je svježi kapital Svetom Martinu nasušno potreban jasno pokazuje i posljednje godišnje izvješće koje će se naći pred dioničarim­a na skupštini. Prema njemu, i lani je društvo zabilježil­o gubitak, i to 28,7 mil. kn, a time mu se ukupno akumuliran­i gubitak popeo na 332 milijuna.

I nakon što se iskoristi glavnina zakonskih rezervi, akumuliran­i minus ostat će 314 milijuna kuna.

Tako se i u obrazložen­ju prijedloga odluke o smanjenju temeljnog kapitala ističe kako se ono predlaže “isključivo radi pokrića nepokriven­og gubitka društva ostvarenog u prethodnom razdoblju (do kraja 2015.), i to u svrhu sanacije društva”.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia