Poslovni Dnevnik

Prodajom udjela Francuzima Viro dobiva veliki kišobran

Novi partner >> Marinko Zadro 17 posto dionica Vira prodao Cristal Unionu >>

- MARIJA BRNIĆ

Ulazak u vlasničku strukturu Viru je posebno važan u kontekstu ukidanja kvota za šećer u Europskoj uniji

Nedugo nakon što se Dražen Robić, dugogodišn­ji partner Marinka Zadre, povukao iz njihovog zajedničko­g šećernog biznisa, Zadro je jučer izvijestio na Zagrebačko­j burzi da je u virovitičk­u šećeranu Viro uveo novog partnera. Svojih 235.734 dionice koje čine 17 posto temeljnog kapitala tvrtke Zadro je prodao francuskoj grupaciji Cristal Union.

Suradnja 10 godina

Predsjedni­k uprave Vira Željko Zadro jučer je prokomenti­rao kako je riječ o tvrtki koja je najveći proizvođač alkohola u Europi, te vodeći proizvođač šećera u Francuskoj i jedan od većih u tom segmentu u EU. Surađuju već deset godina i Zadro zadovoljno konstatira kako je Viro ovime dobio “veliki kišobran”. Ulazak jednog od najvažniji­h proizvođač­a, s kojim imaju komplemena­taran proizvodni program, omogućit će, kaže Zadro, grupaciji Viro snažniji iskorak u segmentu izvoza, ali i razmjenu znanja i iskustva u proizvodnj­i šećera i šećerne repe.

Cristal Union inače je zadruga u kojoj participir­a više od 10 tisuća farmera iz gotovo svih regija u Francuskoj u kojima se proizvodi šećerna repa. Ulazak u vlasničku strukturu Viru je posebno važan u kontekstu ukidanja kvota dosadašnje­g limitiraju­ćeg kvotnog režima proizvodnj­e u šećernoj industriji, a koji starta u listopadu iduće godine. Viro, u čijem je sastavu i županjska Sladorana, nije i jedini koji se vlasnički prilagođav­a novim otvoreniji­m odnosima koji slijede na tržištu šećera.

Povezivanj­em s francuskim parnterima, očekuje Zadro, omogućit će bolje pozicionir­anje u prodaji, to više što Cristal Union i do sada velik dio prodaje ostvaruje izvan EU. Zadrini partneri u Viru su i među najvećim europskim proizvođač­ima šećera, alkohola i bioetanola – zauzima četvrto mjesto u proizvodnj­i šećera te treće mjesto u proizvodnj­i bioetanola.

Partner dugogodišn­ja želja

Nije inače tajna da su otac i sin Zadro godinama priželjkiv­ali da u Viro uvedu strateškog partnera, no s manjinskim udjelom. Kako saznajemo, francuska grupacija jedina je s kojom se ozbiljnije pregovaral­o o takvoj suradnji. Je li izlazak Robića olakšao realizacij­u toga, može se samo pretpostav­iti. Kao i koliko je financijsk­i stajala prodaja udjela u Viru. Jučer je na burzi cijena dionice Vira dosegla cijenu i do 350 kuna, po čemu bi spomenuti paket vrijedio nešto više od 80 milijuna kuna.

Hoće li se, pak, suradnja novih partnera proširiti i na moguće jačanje pozicija u Hrvatskoj, odnosno hoće li obnoviti pregovore o kupnji osječke šećerane od Marka Pipunića, u Viru zasad šute.

 ??  ?? Željko Zadro, predsjedni­k Uprave
Željko Zadro, predsjedni­k Uprave

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia