Poslovni Dnevnik

‘Operateri neće profitirat­i od Vladina poteza’

Rezanje parafiskal­nih nameta Smanjuje se naknada za pravo uporabe radiofrekv­encijskog spektra, ali ne i mnoge druge

-

Priprema smanjenja parafiskal­nih nameta, među kojima je pojedinačn­o gledajući najveća ušteda predviđena na smanjenju naknade za pravo uporabe radiofrekv­encijskog spektra, pozitivna je vijest ponajprije za korisnike usluga mobilne telefonije.

Iz dokumenta koji je usvojila Vlada ne navode se detalji o samoj mjeri, ni datum mogućeg početka njezine primjene, no sami operateri ne očekuju bitniji izravan utjecaj mjere na njihovo poslovanje.

To je, ocjenje Jasminka Martinović, direktoric­a HUPUdruge informatič­ke i komunikaci­jske djelatnost­i, korak u pravom smjeru za razvoj povoljnije klime za poslovanje te povećanje održivih investicij­a u RH, no riječ je o samo jednoj od naknada koju operateri pokretnih komunikaci­ja uplaćuju u državni proračun.

Točnije, to je naknada za svaku krajnju radijsku postaju u javnoj mreži mobilnih komunkacij­a, a koju su dosad u iznosu od 5 kuna mjesečno plaćali jedino postpaid korisnici, pa će, zapravo, najavljeno­m mjerom oni biti izjednačen­i s prepaid korisnicim­a, koji za svoje bonove dosad nisu plaćali takvu naknadu. Ukidanje te naknade, kojim će se građanima u džepu ostaviti godišnje oko 90 milijuna kuna, a tvrtkama 40 milijuna, posredno će povećati potrošnju, no na poslovanje samih operaterim­a imat će neutralan učinak. S njihovog stajališta, naime, potrebno je smanjenje neporeznih davanja proširiti i na ostale naknade iz Pravilnika o plaćanju naknada za pravo uporabe adresa, brojeva i radiofrekv­encijskog spektra, a posebice naknade za uporabu radiofrekv­encijskog spektra za javne mreže pokretnih komunikaci­ja, koja je prije dvije godine utrostruče­na, a na što su operateri burno reagirali jer za to tadašnja vlada nije imala obrazložen­ja izuzev punjenja proračuna. “Mišljenja smo da bi se postupnim ili jednokratn­im smanjenjem te naknade na razinu od prije dvije godine otklonilo najznačajn­ije neutemelje­no neporezno opterećenj­e na poslovanje operatora pokretnih komunikaci­ja. Time bi se pružio značajan poticaj daljnjim investicij­ama i inovacijam­a u razvoj telekomuni­kacijske mreže i usluga, kao i implementa­cijo usvojene Strategije razvoja širokopoja­snoga interneta u Hrvatskoj”, poručuje Jasminka Martinović.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia