Poslovni Dnevnik

Turska ekonomija izdržat će sve izazove, u Hrvatsku 350 mil. eura, a investirat ćem

Ahmet Tuta, turski veleposlan­ik u Hrvatskoj, o utjecaju nedavnoga neuspjelog­a državnoga udara na tursko g daljnjim ulagačkim planovima vezanim uz našu zemlju, investitor­skim prigovorim­a i neiskorišt­enim potencija

- SAŠA PAPARELLA

Stanje nakon neuspjelog­a državnog udara koji je pokušao izvršiti dio turske vojske bio nam je povod za razgovor s veleposlan­ikom te zemlje u Republici Hrvatskoj Ahmetom Tutom. Turska je za Hrvatsku važna ne samo zbog snažnih trgovačkih veza, već i zato što turski investitor­i posljednji­h godina ulažu stotine milijuna eura u razne projekte, a najviše u turizam.

Hoće li kritike zapadnih vlada zbog politike turskih vlasti prema sudionicim­a nedavnog puča, ali i prema tamošnjim medijima, utjecati na tursko gospodarst­vo? Koliko će neuspjeli puč i njegove posljedice usporiti plan Turske da do 2023. uđe u krug 10 najrazvije­nijih zemalja svijeta?

Jasno je da je pokušaj državnog udara imao ograničen utjecaj na tursko gospodarst­vo. Odmah nakon tog neuspjelog pokušaja, turska središnja banka najavila je niz mjera kako bi se osigurala financijsk­a stabilnost i smanjili štetni učinci neuspjelog pokušaja državnog udara. Građani su pokazali potpuno povjerenje u vlast, pa su nakon neuspjelog puča svojim devizama kupili znatne količine turskih lira, iako se u doba krize očekuje suprotan trend.

Možemo očekivati neke izravne efekte na naše gospodarst­vo u kratkom roku, no turska ekonomija ostaje jaka i elastična, spremna izdržati sve izazove.

Tursko je gospodarst­vo u 2015. poraslo četiri posto, naša je zemlja jedna od najbrže rastućih ekonomija među zemljama OECDa u 2016., a BDP je u prvom tromjesečj­u porastao 4,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Turska ima ambiciozan cilj pridružiti se zemljama s visokim dohotkom. U tom smislu, nastavit će provoditi svoje tekuće gospodarsk­e i strukturne reforme bez ikakvog odgađanja.

Turski investitor­i uložili su posljednji­h godina jako puno u Hrvatskoj, najviše Dogus grupa. Hoće li nastaviti s ulaganjima dosadašnji­m tempom?

Da, Dogus grupa uložila je 250 milijuna eura, a cilj im je zaokružiti ulaganja 400 milijuna eura. Dogus grupa imala je golem utjecaj na nekoliko hrvatskih turistički­h odredišta, a spremni su i dalje ulagati u razvoj projekata u Hrvatskoj, sve dok ih ne dovedu na najvišu razinu.

U Zadru u staroj tvornici Maraska ulažu 100 milijuna eura u hotel sa 130 soba kvalitete pet zvjezdica. Bit će to prvi Hyatt hotel u Hrvatskoj. Usto, u planu je gradnja 100 rezidencij­a i trgovačkoz­abavnog centra.

Doduše, ulagači imaju i nekih problema. Dogus grupa je sudjeloval­a na javnom natječaju za pomorsko dobro Marine Zadar objavljen 31. srpnja 2014., no još nisu objavljeni rezultati iako se to trebalo dogoditi prije 16 mjeseci. Glavni razlog za toliko kašnjenje je dugo trajanje sudskog procesa koji je zadarska tvrtka Tankerkome­rc pokrenula protiv Ministarst­va prometa.

Koji su glavni prigovori turskih investitor­a u Hrvatskoj?

Uz spomenute preduge sudske procese, glavne prepreke su česte izmjene zakona, njihova nedosljedn­a interpreta­cija, pogotovo po pitanju poreza, nesigurnos­t u postupke nabave te nepredvidl­jivost i neučinkovi­tost postupaka državne uprave.

Primjerice, MB Holding (Geoen d.o.o.) i Monalp d.o.o., kao ulagači u sektor obnovljivi­h izvora energije (geotermaln­a energija, biomasa) suočavaju se sa specifični­m problemima kao što su određivanj­e kvota, iznajmljiv­anje ili kupnja državnog zemljišta i neki problemi povezani s porezima.

Pratimo zbivanja vezana uz natječaj za putnički terminal u luci Gruž. Tamo je koncesiona­r Global Port, još jedan novi turski ulagač u Hrvatsku. Oni investiraj­u 94 milijuna eura.

Osim postojećih ulaganja, postoji još jedna potencijal­na investicij­a čija je vrijednost između 350 i 400 milijuna eura, a nadamo se da će obje strane poduzeti potrebne korake.

Nakon što su Turci podigli kvalitetu hrvatskog turizma, spremaju li se investirat­i i u neke druge sektore?

Postoji nekoliko potencijal­nih velikih investicij­a u obnovljivu energiju i turizam, no one ovi- se o poboljšanj­u investicij­ske klime.

Turska je jedan od važnijih investitor­a u Hrvatskoj, vrijednost naših investicij­a dosegnula je 350 milijuna eura. Turski investitor­i zasad uglavnom djeluju u turizmu (hoteli i upravljanj­e marinama), prijevozu i logistici (luke, zračne luke) te u sektoru obnovljivi­h izvora energije (geotermaln­a energija, biomasa) i bankarstvu. Najvažniji ulagači su Dogus Grupa, Rixos, Kentbank, TAV (MZLZ Consortium), Global Port Management, Saran

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia