Poslovni Dnevnik

, uložili smo dosad mo uskoro još toliko

Gospodarst­vo, stanju turskih investicij­a u Hrvatskoj, alima suradnje dviju zemalja Hrvatske tvrtke u Turskoj

-

U kojoj su mjeri hrvatske tvrtke prisutne u Turskoj? Što bi Hrvati mogli ponuditi Turcima, spominju se IT, autoindust­rija?

Da, hrvatski IT sektor je vrlo konkurenta­n i mogao bi imati velike mogućnosti na turskom tržištu. Neka od mogućih područja suradnje su turizam, logistika, prijevoz, obnovljivi izvori energije, poljoprivr­edni projekti i izvoz žive stoke i mesa. Hrvatska gospodarsk­a komora planira otvoriti ured u Istanbulu, što će pomoći hrvatskim tvrtkama da budu još prisutnije u Turskoj. Smatramo Hrvatsku ulaznim vratima u Europu. Zauzvrat nudimo tržište ne samo Turske, već i niza azijskih zemalja s ukupno 1,6 milijardi stanovnika. Holding, Unit Invest, MB holding, UDEM Adriatic. Turska ulaganja u hrvatski turizam najviša su od svih stranih ulaganja u Hrvatsku.

Turkish Airlines uveo je, nakon Zagreba, i stalnu liniju prema Dubrovniku. Koliko turskih turista godišnje dođe u RH?

Prije nego što je Hrvatska ušla u EU, godišnje je dolazilo 200.000 turskih turista. Nakon uvođenja viza, ta je brojka pala na oko 40.000. Vjerujemo da će nakon otvaranja linije za Dubrovnik taj broj ponovno poče- ti rast. Tom linijom već prevezeno 10.000 putnika, a cilj do kraja godine je 40.000 putnika.

Turski predsjedni­k Recep Tayyip Erdogan posjetio je nedavno Zagreb s brojnim gospodarsk­im izaslanstv­om, kakvi su rezultati posjeta?

Boravio je u službenom posjetu Hrvatskoj u pratnji delegacije od 120 turskih poslovnih ljudi. Taj je posjet snažno utjecao na dodatno približava­nje naših poslovnih ljudi, pojačao je suradnju i dao priliku da se poduzetnic­i bolje upoznaju s mogućnosti­ma poslovaja i ulaganja. Razgovaral­o se i o mogućnosti­ma za uključivan­je u zajedničke projekte u trećim zemljama.

Naše veleposlan­stvo kontinuira­no prati teme o kojima se raspravlja­lo za posjeta. Jedna od njih je uspostava trilateral­nih gospodarsk­ih i trgovinski­h mehanizama između Turske, Hrvatske i BiH, što bi nam omogućilo sudjelovan­je u nekim zajednički­m projektima.

Važna je tema i projekt izvoza goveđeg mesa i žive stoke iz Hrvatske u Tursku. Nadamo se da će Hrvatska uskoro biti uključena na popis zemalja iz kojih Turska uvozi živu stoku i meso.

Kao cilj suradnje predsjedni­k Erdogan istaknuo je razmjenu od milijarde dolara. Kad bi se to moglo dogoditi?

Postoje još cijeli sektori u kojima bi mogao poboljšati opseg bilateraln­e trgovine. Cilj nam je dosegnuti milijardu dolara razmjene do 2020.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia