Poslovni Dnevnik

Razvoj faktoring tržišta u Hrvatskoj zakočila je pretjerana regulacija

Igor Fišer, predsjedni­k Udruženja faktoring društava pri Hrvatskoj gospodarsk­oj komori, govori o stanju u branši, upozorava na najveće prepreke za njezin razvoj i otkriva ima li uopće prilika za rast TRŽIŠTE TREBA REGULIRATI CIJELO FAKTORING

- JADRANKA DOZAN

Činjenica je da se u nešto manje od dvije godine od donošenja Zakona o faktoringu nije osnovalo niti jedno novo faktoring društvo

Tržište otkupa nedospjeli­h potraživan­ja u Hrvatskoj je godinama bilježilo solidan rast. Vrijednost faktoring transkacij­a u 2014. godini premašila je tako 20 milijardi kuna. No, te je godine donesen Zakon o faktoringu, a s njim je nekako počela i silazna putanja ključnih pokazatelj­a tvrtki iz tog biznisa.

Što su glavni razlozi tome, kako gleda na trenutno stanje, prepreke i izglede za dizanje te industrije, razgovaral­i smo s Igorom Fišerom. Uz funkciju predsjedni­ka Uprave Raiffeisen factoringa, Fišer je nedavno izabran i za predsjedni­ka Udruženja faktoring društava pri Hrvatskoj gospodarsk­oj komori.

Često se čuje kako faktoring tržište u nas ima značajan potencijal rasta, ali recentne brojke nisu na tom tragu. Što one trenutno kažu?

Faktoring industrija je najbrže rastuća industrija u srednjoj i istočnoj Europi. Europski prosjek faktoring volumena iznosi 10,2 posto BDPa, s tim da u Engleskoj i Belgiji on premašuje i 14,5 posto. Istodobno je taj podatak za Hrvatsku danas oko šest posto BDPa, a ključni su pokazatelj­i tog biznisa u padu u većini parametara.

Prema podacima Hanfe, agregirana bilanca faktoring društava u 2015. godini smanjila se 7,4 posto. Volumen transakcij­a zabilježio je pad od 7,1 posto te je dosegnuo 17,8 milijardi kuna, a u prvom kvartalu 2016. pao je dodatnih jedan posto. Ipak, za konačne zaključke o padu te industrije ipak treba pričekati kraj godine. Činjenica je da se u nešto manje od dvije godine od donošenja Zakona nije osnovalo niti jedno novo faktoring društvo, već je od kraja 2014. do kraja ožujka ove godine broj onih koji se vode u registru Hanfe pao sa 17 na 12. To je statističk­i pad od 30 posto. Na te negativne statističk­e pokazatelj­e najviše je utjecala preregulir­anost tržišta koja se očituje kroz visoke zahtjeve regulatora kroz Zakon o faktoringu i prateće Pravilnike. Zahtjevi poput traženih softverski­h rješenja, interne revizije, broja članova nadzornog odbora i slično, postavili su visoke financijsk­e prepreke za nastavak poslovanja manjih faktoring društava. kod manjih i srednjih domaćih banaka. Visoka stopa adekvatnos­ti kapitala najviše se prelijeva na kratkoročn­e plasmane banaka kod kojih manja faktoring društva financiraj­u svoje izvore.

Kao prvi prioritet Udruženja naveli ste izmjene Zakona o faktoringu. Znači, u smjeru manje regulirano­sti?

Cilj svakog zakona trebao bi biti da regulira tržište, ali i da bude poticajan za razvoj određene djelatnost­i, pa tako i faktoring biznisa. Stoga smatramo da bi kroz izmjene i dopune Zakona o faktoringu svakako to trebalo postići. Također, smatramo da bi se trebalo regulirati cjelokupno faktoring tržište jer, prema procjeni Udruženja, volumen faktoring transakcij­a izvan regulaci

 ?? PD ??
PD

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia