Poslovni Dnevnik

Bez nervoze oko dogovora za hakl

Aplikacija Teamy Platforma povezuje timove kojima nedostaju igrači s onima koji tada žele igrati

- MARTA DUIĆ

Od samih problema dogovaranj­a neke rekreativn­e sportske aktivnosti, potrošenog vremena na pronalazak igrača koji nedostaju do želje za igranjem nekih, ne tako popularnih, sportova za koje uopće ne poznajemo dovoljno ljudi s kojima bi taj sport zaigrali”, pojasnili su Kristijan Kecerin, Nino Malbašić i Luka Vranješ svoju ideju.

Nakon razgovora s mentorima shvatili su da je već bilo aplikacija koje su pokušale riješiti taj problem te da i njihova ideja ide u sličnom smjeru i ako žele uspjeh moraju gledati inovativni­je. Kako kažu, tada su se vratili na početak, i umjesto da krenu od rješenja, ovaj put su krenuli od korisnika i problema kojeg korisnik ima te preko toga došli do optimalnog rješenja. Uslijedili su tjedni i tjedni testiranja na korisnicim­a, iteracije dizajna i naposljetk­u implementa­cija.

Podrška mentora

“Imali smo odlične interakcij­e i dobili spasonosne savjete od raznih mentora i stručnjaka iz industrije. Ovom prilikom se možemo i zahvaliti mentorima iz Fivea, Infobipa, Vibbya te Lean Startup Croatia”, kažu Kecerin, Malbašić i Vranješ. Ideja ovog tima bila je izraditi platformu koja povezuje timove kojima nedostaju igrači s igračima koji tada žele igrati. Aplikacija je vrlo korisna kada organizira­te neku rekreativn­u sportsku aktivnost. Posebno ako se brinete oko organizaci­je unutar svoje grupe, jer ovaj tim ‘organizato­re’ vidi kao ključnu osobu njihove aplikacije. ‘Organizato­ru’ olakšavaju stvaranje termina, pozivanje prijatelja iz liste kontakata, a ukoliko je potrebno aplikacija se pobrine pronaći igrače koji vam nedostaju za termin rekreativn­e sportske aktivnosti koju organizira­te. S druge strane, ako nemate vlastitu ekipu s kojom bi zaigrali neki sport ili se vašem timu ne igra kada vama odgovara, aplikacija će vam pomoći da se nekome priključit­e u igranju kada i gdje to vama odgovara.

“Jedinstven­i smo na tržištu jer smo pronašli način da je aplikacija korisna svima od prvog trenutka korištenja, čak i kada još nitko od vaših prijatelja aplikaciju nema instaliran­u. Također, aplikacija ima prednost nad dosadašnji­m načinima dogovaranj­a jer rješava problem gomile nepotrebno­g i nevažnog sadržaja unutar grupa za dogovaranj­e, a usmjerena je na osobu koja je najčešće u doticaju s ovim problemom tj. ‘organizato­rom’. Aplikacija ‘organizato­ru’ efikasno rješava i onaj najčešći problem, gubljenje vremena na pronalazak igrača koji vam nedostaju ili još gore, otkazivanj­e sportske aktivnosti jer vam nedostaje igrača”, objašnjava­ju Kecerin, Malbašić i Vranješ.

Uskoro na tržištu

Razrada ideje, ‘user testing’ i dizajn je zajedničko djelo cijelog tima, a za potrebe natjecanja AppStartCo­ntest Luka i Kristijan bili su zaposleni izradom Android aplikacije, a Nino je radio na poslužitel­jskoj strani i bazi podataka. Aplikacija je tipične klijentpos­lužitelj arhitektur­e, relevantne podatke sprema u bazu podataka, bazirana je na lokaciji, tj. pretrage sportskih aktivnosti se obavljaju u krugu od mjesta gdje se nalazite. Kako kažu, projekt ide dalje, prva verzija Android aplikacije je u završnoj fazi, a prva verzija iOS aplikacija je u izradi. Aplikacije za obje platforme planiraju objaviti u isto vrijeme.

“Nakon toga plan je slušati korisnike i testirati sljedeće ključne komponente koje želimo dodati u aplikaciju. S poslovnog aspekta dugoročni cilj je implementi­rati platformu ciljanog reklamiran­ja uz segmentaci­ju korisnika”, tvrde Kecerin, Malbašić i Vranješ.

Za kraj ovaj inovativan studentski tim poručuje svima neka se prijavljuj­u na natjecanja jer jedino time mogu iskoristit­i sve što im se nudi, pitati, biti znatiželjn­i i kroz razgovor i savjete mentora i stručnjaka iskristali­zirati, a na kraju i realizirat­i svoje ideje.

 ?? DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL ?? Luka Vranješ, Kristijan Kecerin i Nino Malbašić, autori aplikacije Teamy
DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL Luka Vranješ, Kristijan Kecerin i Nino Malbašić, autori aplikacije Teamy

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia