Poslovni Dnevnik

Geometrijs­ke zadatke sada je moguće riješiti i smartphone­om

Natjecanje e-studenta Tim Bottom Line aplikacijo­m Angler pobijedio na App Start Contestu i dobio 20.000 kuna

- MARTA DUIĆ

Antonio Buničić i Adrian Žgaljić studenti Fakulteta elektroteh­nike i računarstv­a, Helena Radiček studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i Mirna Marić, studentica Filozofsko­g fakulteta u Osijeku članovi su tima Bottom Line koji je aplikacijo­m Angler pobijedio na App Start Contestu u organizaci­ji studentske udruge estudent. Kao nagradu, ovaj studentski tim dobio je 20.000 kuna.

Njihova pobjedničk­a aplikacija uz pomoć metoda računalnog vida pomaže u rješavanju geometrijs­kih zadataka. Temelji se na ideji uvođenja pametnih telefona u proces obrazovanj­a i rješavanja matematičk­ih i geometrijs­kih problema. Kako kažu članovi tima, razvijena je s ciljem da bude novi alat u rukama učenika, studenata, ali i svih onih koji imaju potrebu za brzim određivanj­em geometrijs­kih parametara različitih dvodimenzi­onalnih oblika. To uključuje određivanj­e kuteva u mnogokutim­a, jednadžbi pravaca, računanje duljina stranica, površine, opsega i slično.

Komercijal­no i korisno

Angler skenira zadani geometrijs­ki lik pomoću kamere mobilnog uređaja te prepoznaje linije, odnose među njima i veličinu kuteva. Kada prepozna geometrijs­ki lik, aplikacija prikazuje njegovo ime te kratki opis, kao i izračunati opseg i površinu.

Moguće je otvoriti novi ekran s detaljima o prepoznato­m geometrijs­kom liku, te postupkom rješavanja, formulama i rezultatim­a. Kako tvrde, od ostalih finalista izdvojila ih je sama ideja, točnije to što su koristili računalni vid i što su razvili vlastiti ‘engine’ koji omogućava rad aplikacije.

“Često razgovaram­o o idejama za nove aplikacije koje bi mogle biti komercijal­no uspješne, ali i korisne različitim društvenim skupinama, pa smo se željeli okušati u ovakvom natjecanju s jednom takvom idejom. Željeli smo napraviti aplikaciju drugačiju od onih koje su se do sad prijavljiv­ale na App Start Contest, te se odlučili na korištenje tehnologij­a računalnog vida. U početku smo napravili aplikaciju za mjerenje kuteva u geometrijs­kim likovima, a kasnije se sjetili da bi bilo korisno razviti aplikaciju za rješavanje složenijih geometrijs­kih zadataka˝, pojasnili su članovi tima.

Uskoro na Google Playu

Kako tvrde, krenuli su od glavnih funkcional­nosti i obrade slike s kamere, a zatim dodavali logiku rješavanja zadataka te optimizira­li proces obrade. Programeri Antonio i Adrian željeli su koristiti računalni vid u aplikaciji, a sama ideja za mjerenje kuteva kamerom mobilnog telefona bila je Adrianova. Mirna je radila na dizajnu aplikacije i prezentaci­jskih materijala, a Helena je kreirala poslovŽELJ­ELI ni plan. “Plasirali bismo ga na tržište kao aplikaciju za pomoć i učenje geometrijs­kih zadataka, te smatramo da ima veliki potencijal pa nastavljam­o s razvojem i nakon ASCa. Za sad je aplikacija namijenjen­a učenicima osnovnih i srednjih škola, te njihovim nastavnici­ma i roditeljim­a”, poručuju Buničić, Žgaljić, Radiček i Marić.

Aplikaciju planiraju objaviti u rujnu na Google Playu s kojega će se moći besplatno skidati i koristiti, a trenutno rade na kompleksni­jim funkcional­nostima i zadacima te dorađuju različite segmente aplikacije. U budućnosti planiraju razviti i iOS verziju aplikacije te je objaviti na App Storeu.

“Prijavili smo se i upali u SPOCK (Studentsko poduzetniš­tvo u Centru karijera), novi startup inkubator Fakulteta elektroteh­nike i računarstv­a. Nadamo se da će se glas o aplikaciji proširiti i da će koristiti učenicima i izvan Hrvatske”, zaključuju članovi Bottom Linea.

 ?? ANTO MAGZAN/PIXSELL ?? Članovi tima Bottom Line: Antonio Buničić, Helena Radiček i Adrian Žgaljić
ANTO MAGZAN/PIXSELL Članovi tima Bottom Line: Antonio Buničić, Helena Radiček i Adrian Žgaljić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia