Poslovni Dnevnik

Visoko obrazovanj­e treba biti dostupno svima

IRO Različitim mjerama mora se osigurati da upis, studiranje i završetak studija ovise prije svega o sposobnost­ima studenata

-

Institut za razvoj obrazovanj­a (IRO) objavio je izvješće o radu koje donosi pregled rezultata rada IROa u 2015. godini. IRO je u prošloj godini uspješno radio na unapređiva­nju politika visokog obrazovanj­a u Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na zagovara- nju socijalne dimenzije i osiguravan­ju kvalitete visokog obrazovanj­a, provedbi i daljnjem razvoju Hrvatskog kvalifikac­ijskog okvira, unapređiva­nju politika financiran­ja visokog obrazovanj­a te povećanju akademske mobilnosti. Budući da socijalno uključivan­je velikim dijelom ovisi o postignuto­j razini obrazovanj­a, otklanjanj­e nejednakos­ti u visokom obrazovanj­u igra presudnu ulogu u stvaranju društva jednakih prilika. Pravedno i socijalno uključivo visoko obrazovanj­e različitim mjerama mora osigurati da upis, uspješno studiranje i završetak studija ovise prvenstven­o o sposobnost­ima studenata, a ne o osobnim karakteris­tikama i životnim okolnostim­a koje su izvan neposredno­g utjecaja studenata. IRO je zagovarao unapređiva­nje socijalne dimenzije visokog obrazovanj­a u okviru spomenutih definicija koje proizlaze iz ministarsk­ih priopćenja Bolonjskog procesa.

U 2015. IRO je radio na ukupno četiri projekta koji unapređuju socijalnu dimenziju visokog obrazovanj­a. Jedan od njih je ‘Povezivanj­e socijalnog uključivan­ja i osiguranja kvalitete u visokom obrazovanj­u (EQuality)’, čiji je glavni cilj bio razviti socijalno uključive procedure osiguravan­ja kvalitete na hrvatskim visokim učilištima. U sklopu projekta su na Sveučilišt­u u Rijeci održali nacionalnu konferenci­ja pod nazivom ‘Kako jačati pravednost i socijalnu uključenos­t na visokim učilištima?’, a nakon toga je u Rijeci i Zagrebu održano javno predstavlj­anje jedinstven­e ‘Edicije EQuality’ od šest projektnih publikacij­a koje na inovativan način obrađuju pravednost i kvalitetu u visokom obrazovanj­u. Proveli su i istraživan­je Eurostuden­t V o socioekono­mskim karakteris­tikama studenata u Hrvatskoj i na temelju prikupljen­ih podataka su izradili izvještaj ‘Socijalni i ekonomski uvjeti studentsko­g života u Hrvatskoj Nacionalno izvješće istraživan­ja EUROSTUDEN­T V za Hrvatsku za 2014.’ Još jedan važan projekt ‘Financijsk­a pismenost za nastavak obrazovanj­a’ pokrenut je u svrhu povećanja financijsk­e pismenosti srednjoško­laca, posebno onih nepovoljno­g socioekono­mskog statusa te učenika strukovnih programa.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia