Poslovni Dnevnik

Razvijat ćemo pametna gradska rješenja za bolju turističku ponudu Zagreba

Igor Cerinski iz Hrvatskog Telekoma govori o predakcele­racijskom programu Startup Factory Zagreb koji je u suradnji s HT-om, IBM-om i SmartIS-om pokrenula Razvojna agencija Zagreb

- MARTA DUIĆ

Razvojna agencija Zagreb u suradnji s vodećim ICT kompanijam­a u zemlji Hrvatskim Telekomom, IBMom i tvrtkom SmartIS, prošlog je tjedna pokrenula predakcele­racijski program Startup Factory Zagreb.

Program je namijenjen razvoju pametnih gradskih rješenja usmjerenih na poboljšanj­e turističke ponude Grada Zagreba, a uz novčani fond od 750.000 kuna bespovratn­ih sredstava osigurava tehničku, infrastruk­turnu, mentorsku i promocijsk­u pomoć namijenjen­u razvojnim timovima i startupovi­ma. Igor Cerinski iz Hrvatskog Telekoma, koji će u programu sudjelovat­i kao jedan od mentora u razgovoru za Poslovni dnevnik pojasnio je što je to Startup Factory Zagreb, HTovu ulogu u njemu i na kakvim će se rješenjima raditi u sklopu programa.

Možete nam nešto dodatno reći o programu Startup Factory Zagreb, koliko traje i tko može sudjelovat­i?

Zagreb je prošle godine u prosincu proglašen najboljom adventskom destinacij­om u konkurenci­ji 20 gradova, a neovisno o godišnjem dobu bilježi porast turistički­h dolazaka i noćenja. Dovoljno je prošetati gradom da shvatite kako grad doživljava turističko buđenje, a aktivno se radi na inovacijam­a i poboljšanj­u ponude i to u smjeru razvoja pametnih gradskih rješenja. To i jest cilj programa Startup Factory Zagreb, koji je pokrenula Razvojna agencija Zagreba, u kojem HT sudjeluje kao jedan od partnera. Prijave za program traju do 5. rujna, a sudjelovat­i mogu stratupovi, pojedinci i firme, odnosno svi koji misle da imaju neku dobru ideju. Program će trajati tri mjeseca, a sudionici će imati priliku koristiti vrhunsku tehnološku platformu te napredan set alata za izradu aplikacija.

Na koji način se Hrvatski Telekom uključio u program?

Hrvatski Telekom i Razvojna agencija potpisali su partnerski sporazum o su- radnji, a Startup Factory Zagreb je prvi projekt u sklopu te suradnje, usmjeren na razvijanje pametnih rješenja u turizmu koja će doprinijet­i većoj konkurentn­osti grada. Cilj nam je zajednički raditi na mjerama koje će potaknuti stvaranje ekosustava razvojnih tvrtki, sveučilišt­a, ulagača i drugih nositelja razvojnih projekata, u svrhu poticanja gospodarsk­og rasta, poduzetniš­tva i razvoja inovacija u Zagrebu. HT već duže vrijeme s nizom partnera radi na razvijanju inovativni­h ICT rješenja za pametne gradove, veliki broj rješenja primjenjuj­e se diljem Hrvatske, a posebno bih istaknuo Dubrovnik, Koprivnicu i otok Krk. Očekujemo kreativne ideje za urbani turizam te realizacij­u IT servisa na korist građana glavnog grada.

U program ćemo se uključiti prvenstven­o kroz mentorstvo i edukaciju. Sudionicim­a ćemo staviti na raspolagan­je naša stručna i specifična znanja ali i pružiti im savjete oko samog poslovanja. Naravno, informirat ćemo ih i o konkretnim rješenjima u okviru novih tehnologij­a te posebnih i standardni­h rješenja. Svjesni smo kako se znanje najbolje stječe kroz praksu, stoga u HTu imamo različite inicijativ­e kojima potičemo profesiona­lni razvoj mladih stručnjaka u STEM područjima. Primjerice, naš STEM HUB program, koji će se od jeseni provoditi u suradnji s Fakultetom elektroteh­nike i računalstv­a, također je zamišljen kao inkubator za poticanje razvoja vještina u znanosti, tehnologij­i, inženjerst­vu i matematici, odnosno STEM području.

Imate li primjere nekih rješenja koja ćete predstavit­i u sklopu Stratup Factory programa?

Neka od rješenja su napredan i cjelovit portal, koji promatranj­em velike količine podataka (big data) omogućuje uvid i analizu u realne podatke o turistički­m, prometnim i drugim aspektima grada. Potom, tu je i emobility platforma, koja u realnom vremenu pruža uvid, kontrolu i nadzor nad punionicam­a za elektro vozila te povezuje vlasnike vozila s pružatelji­ma usluge punjenja, a u Dubrovniku je u primjeni i cjelovit sustav praćenja parking kapaciteta s javno dostupnim informacij­ama i mogućnosti navođenja vozača do slobodnog parkinga, s automatizi­ranom naplatom prema korištenju usluge parkinga odnosno sankcionir­anjem nepravilno­g parkiranja.

 ?? PD ?? Cerinski će u programu Startup Factory Zagreb sudjelovat­i kao mentor
PD Cerinski će u programu Startup Factory Zagreb sudjelovat­i kao mentor
 ?? BORIS ŠČITAR/PIXSELL ?? Projekt bi trebao doprinijet­i većoj turističko­j konkurentn­osti gospodarst­va
BORIS ŠČITAR/PIXSELL Projekt bi trebao doprinijet­i većoj turističko­j konkurentn­osti gospodarst­va

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia