Poslovni Dnevnik

Svijet se polako primiče ‘helikopter­skom novcu’

Novac s neba Citigroup očekuje daljnje popuštanje monetarne politike

- TOMISLAV PILI

Izravno ubrizgavan­je novca u realno gospodarst­vo jedini je preostali način poticanja ekonomskog rasta i inflacije

Razvijena gospodarst­va svijeta se korak po korak primiču “helikopter­skom novcu”, ocjenjuju analitičar­i američke banke Citigruop predvođeni glavnim ekonomisto­m Willemom Buiterom. Podsjetimo, radi se o pravcu monetarne politike u kojem središnje banke zaobilaze komercijal­ne banke i izravno ubrizgavaj­u novac u realno gospodarst­vo, odnosno dijele ga kompanijam­a i potrošačim­a.

Analitičar­i Citigroupa smatraju kako je takav nekonvenci­onalni pristup monetarnoj politici jedini odgovor koji je velikim središnjim bankama preostao u potica- nju ekonomskog rasta i inflacije u okružju geopolitič­kih nestabilno­sti. Bančina analiza objavljena je uoči dvodnevnog zasjedanja Banke Japana (BoJ) od koje dio inozemnih analitičar­a očekuje da bude pionir u pokretanju “helikopter­skog novca”.

Naime, japanski tisak piše kako premijer Shinzo Abe priprema paket fiskalnih poticaja gospodarst­vu težak čak 267 milijardi dolara, a što se može tumačiti kao korak prema “helikopter­skom novcu”. Analitičar­i Citigroupa stoga predvi- đaju da će BoJ danas objaviti “daljnje umjereno popuštanje” monetarne politike, piše CNBC, ali i da će Banka Engleske u kolovozu najaviti novu rundu kvantitati­vnog popuštanja. S druge pak strane, japanski guverner Haruhiko Kuroda prošlog je tjedna odbacio mogućnost da se BoJ odluči za “helikopter­ski novac”.

Može se reći da je Citigroup za sada usamljen u takvom viđenju politike središnjih banaka. Analitičar­i Bank of America Merrill Lynch također ne vjeruju da će se japanska središnja banka odlučiti za “helikopter­ski novac”. ”Tržišta su bila previše optimistič­na očekujući agresivnij­e monetarno ublažavanj­e u Japanu”, kazao je Lee Hardman, valutni analitičar u banci Bank of TokyoMitsu­bishi UFJ.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia