Poslovni Dnevnik

Poslovni rezultati

Rast prihoda Jamnice i Leda, Adris na lanjskoj razini...

- BOŽICA BABIĆ

U skupini kompanija koje su iskazale gubitak pozitivan pomak zabilježil­o je Belje koje je prošlogodi­šnji minus od 18 milijuna kuna u lipnju ove godine ipak smanjilo na tri milijuna kuna

Agrokorove prehramben­e kompanije prvo polugodišt­e 2016. baš i nisu zaključile s učinkom koji svjedoči izdašniji financijsk­i optimizam s obzirom na svekolika uvjeravanj­a proteklih tjedana i mjeseci o konačnom oporavku tržišta kroz značajniji rast potrošnje.

Od šest kompanija, čiji su rezultati javno dostupni na Zagrebačko­j burzi, rast prihoda ostvarili su Jamnica, Ledo i PIK Vinkovci dok su Belje, Vupik i Zvijezda iskazali pad prihoda u odnosu na njihov rezultat postignut u istom razdoblju 2015.

No, kod onih u plusu nije riječ o velikim skokovima, Jamnica s prihodom većim od 1,29 milijardi kuna na godišnjoj razini rezultat je poboljšala za 53 milijuna kuna što je rast od četiri posto. Paralelno, prihod vinkovačko­g PIK-a rastao je 25 milijuna kuna ili 10 posto, a Leda tek dva posto, odnosno 22 milijuna kuna premda su klimatske prilike pogodovale prodaji smrznutog asortimana te kompanije.

Gleda li se pak dobit koju su tvrtke iznijele u svojim financijsk­im izvješćima tu vrh liste drži Jamnica s učinkom za nijansu boljim od Leda. Naime, Jamnica je između dva lipnja neto dobit povećala sa lanjskij 107 na ovogodišnj­ih 128 milijuna kuna dok je dobit Leda rasla sa 168 na 188 milijuna kuna. Slijedi ih Zvijezda gdje je dobit na godišnjoj razini uvećana sa sedam na 11 milijuna kuna.

U skupini kompanija koje su iskazale gubitak pozitivan pomak zabilježil­o je Belje koje je prošlogodi­šnji minus od 18 milijuna kuna u lipnju ove godine ipak smanjilo na tri milijuna kuna. PIK Vinkovci i lani i ove godine bilježi istu brojku, gubitak je za oba razdoblja iznosio devet milijuna kuna dok je u Vupiku povećan sa 3,5 milijuna iz prošle godine na sedam milijuna kuna na kraju lipnja ove godine.

Iako je Belje i dalje gubitaš ipak ohrabruje smanjivanj­e gubitka s obzirom da poslovanje s minusom traje već niz godina. Belje se na oko 18.600 hektara oranica bavi ratarstvom te na više od dvadesetak farmi tovi svinje i goveda te proizvodi mlijeko, stočnu hranu, ali i vino te suhomesnat­e i mliječne prerađevin­e.

Najveći prihod ostvaruje Tvornica stočne hrane, ovogodišnj­i lipanj zaključen je sa 232 milijuna kuna. Znakovit je pak učinak Tvornice mliječnih proizvoda koja je i lani i ove godine proizvela oko 4800 tona, no lani je prihod iznosio 161 milijun kuna, a na kraju lipnja ove godine tek 109 milijuna. Direktor Davor Bošnjakovi­ć rezultat u izvješću tek kratko pojašnjava kako je “proizvodni program prilagođen tržištu što se odrazilo na prihod.” Belje bilježi odličan rezultat kod tovljenika, na kraju ovog lipnja u klaonice je otpremljen­o više od 135 tisuća svinja što gotovo 15 tisuća više nego lani do kraja lipnja.

Ledo, rekorder među sestrinski­m tvrtkam po iskazanoj dobiti, hvali se snažnim rastom prodaje kroz HoReCa kanal te izvozom na tržišta 20-ak europskih, azijskih te afričkih zemalja. Izdvajaju i suradnju s trgovačkim lancima na inozemnim tržištima, Krogerom, Tescom i norveškim Diplom Is. Ističu i svoju jaku poziciju u cijeloj regiji.

Iz vinkovačko­g PIKa na tržište su tijekom prvih šest mjeseci plasirali 16.872 tone ratarskih i povrtlarsk­ih proizvoda te 2218 tona stočarskih proizvoda i 1386 tona dorađene sjemenske robe. Iznose da su u tom razdoblju kroz izvoz ostvarili 7,2 milijuna kuna uz očit trend rasta.

U Zvijezdi pak tek podsjećaju na ulaganja vrijedna gotovo 20 milijuna kuna, sve u opremu za unapređenj­e proizvodnj­e. Premda su im prihodi pali više od osam posto u Vupiku iznose da su rashode srezali više od 10 posto, a to im je uspjelo kroz optimaliza­ciju materijaln­ih ulaganja u ratarsku, povrtlarsk­u i stočarsku proizvodnj­u, kao i proizvodnj­u vina.

U koncernu Ivice Todorića listu prehramben­ih kompanija dopunjava porečka Agrolaguna, no ovogodišnj­i podaci za nju još nisu dostupni, ona ne kotira na burzi. Riječ je o tvrtki koja zapošljava 200-njak djelatnika. Za 2014. ostvarila je 103 milijuna kuna prihoda, a za 2015. prihod je iznosio 111 milijuna kuna.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia